Bank of Cyprus a incheiat procesul de recapitalizare prin conversia in actiuni a 47,5% din depozitele negarantate, urmand ca fonduri reprezentand 5% din totalul plasamentelor sa fie puse imediat la dispozitia clientilor, in timp ce restul banilor blocati vor fi transferati in depozite la termen. Recapitalizarea este ultimul pas al unui proces de restructurare convenit cu statele zonei euro si FMI in schimbul unui pachet de ajutor financiar extern si asigura bancii o rata de adecvare a capitalului de circa 12%, potrivit ultimelor date disponibile, se arata intr-un comunicat comun al bancii centrale si Ministerului de Finante din Cipru.
Transformarea fortata in actiuni a vizat doar depozitele de peste 100.000 de euro, nivel garantat.
Ca urmare a finalizarii procesului de recapitalizare, fonduri reprezentand 12% din depozitele blocate anterior, sau 5% din totalul depozitelor, vor deveni disponibile imediat, potrivit comunicatului.
Restul fondurilor vor fi impartite in mod egal in depozite la termen pe 6, 9 si 12 luni. Bank of Cyprus va avea optiunea de a prelungi o singura data depozitele, pentru aceeasi perioada. Pentru aceste depozite vor fi acordate dobanzi mai ridicate decat cele oferite in mod obisnuit de Bank of Cyprus.
Potrivit acordului convenit in luna martie cu statele zonei euro si FMI, fonduri reprezentand 37,5% din depozitele de peste 100.000 de euro au fost alocate pentru recapitalizare prin transformare in actiuni, iar 22,5% au fost pastrate ca rezerva in acelasi scop, pana la finalizarea unui audit care sa stabileasca necesarul de capital.
Banca centrala a Ciprului a inghetat inca 30% din depozitele de peste 100.000 euro, pe langa impunerea unor restrictii de capital, scrie publicatia Cyprus Mail.
Astfel, pana in prezent, deponentii au avut la dispozitie doar 10% din fondurile mai mari de 100.000 de euro din depozite.
Autoritatile cipriote s-au grabit sa incheie procesul de restructurare al Bank of Cyprus pana la reuniunea de joi a Consiliului Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), astfel incat institutia de credit sa obtina in aceasta saptamana avizul de a trece de la imprumuturile prin mecanismul de urgenta al BCE, mai costisitor, la imprumuturi directe, potrivit Cyprus Mail.
O noua sedinta a BCE este programata pentru inceputul lunii septembrie.
in Romania, Cyprus Popular Bank detinea filiala Marfin Bank Romania, in timp ce Bank of Cyprus opera prin intermediul unei sucursale.
Marfin Bank Romania a preluat de la sucursala din Romania a Bank of Cyprus depozite in valoare totala de 77 de milioane euro si active brute de 82 de milioane euro.
Banca Centrala a Ciprului a aprobat in 25 aprilie transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus din Romania, impreuna cu lichiditatea si creditele de retail si pentru IMM-uri care sa acopere valoarea pasivelor, in bilantul filialei Cyprus Popular Bank, Marfin Bank, institutie de credit inregistrata in Romania si supravegheata de BNR.
Marfin Romania a fost capitalizata de catre Cipru cu 20 de milioane de euro.
in cazul in care negocierile ar fi esuat, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus ar fi intrat sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce presupunea taieri din sumele care depasesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populatie si IMM-uri.