Banca Centrală Europeană primește din ce în ce mai multe cereri de la băncile care iau în considerare relocarea unor operațiuni din Marea Britanie în zona euro, a afirmat marți Sabine Lautenschlaeger, ce reprezintă Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM) în boardul BCE, transmite Reuters.
„Avem un grup de lucru care analizează toate scenariile, verifică toate datele referitoare la drepturile de pașaport, autorizări, model de aprobare și ce fel de pregătiri pot fi efectuate împreună cu colegii noștri de la Autoritatea britanică de supervizare bancară (PRA) în Regatul Unit”, a explicat Lautenschlaeger la o conferință desfășurată la Frankfurt.
În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip „pașaport”, considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieței unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană.
„Bineînțeles că ne pregătim. Avem multe bănci care au solicitat interviuri și întâlniri astfel încât putem identifica care sunt subiectele sensibile și unde diferă metodele noastre de cele ale PRA”, a adăugat oficialul BCE.
Recent, Banca Centrală Europeană a cerut principalelor instituții de creditare din zona euro să prezinte detaliat modul în care se pregătesc de Brexit, inclusiv cum vor gestiona turbulențele de pe piețe și orice modificări pe care vor trebui să le facă la modelele lor de afaceri.
Luni, Ministerul german de Finanțe a anunțat că a primit un număr crescut de solicitări de informații de la instituții financiare din Marea Britanie interesate să se mute în Germania, după Brexit.
Frankfurt, centrul financiar al Germaniei și orașul unde își au cartierul general giganții Deutsche Bank și Commerzbank, a intrat în competiție cu Paris și alte orașe europene interesate să atragă o parte din afacerile care în prezent se derulează în City of London, primul centru financiar al Europei.
Frankfurt este într-o poziție care îi permite să profite de orice mutare a activității bancare din Londra după Brexit, având în vedere că găzduiește deja Banca Centrală Europeană și a doua mare piață de capital din UE. În plus, Frankfurt este interesat să găzduiască și Autoritatea Bancară Europeană (EBA), organismul care reglementează băncile din UE și care a anunțat deja că va trebui să se mute de la Londra după decizia Marii Britanii de a ieși din UE.
O serie de mari bănci au început deja să își extindă echipele de la Frankfurt, ceea ce crește șansele ca orașul german să fie unul dintre centrele financiare care vor beneficia cel mai mult de pe urma Brexitului. O serie de surse au declarat pentru Reuters că banca americană de investiții Goldman Sachs analizează posibilitatea mutării unor active și operațiuni de la Londra la Frankfurt pentru a-și asigura accesul pe piața din UE și după ce Marea Britanie părăsește blocul comunitar.