BCE a decis, joi, să nu modifice dobânzile, și de asemenea a promis că va derula programul de achiziții de active, în valoare de 80 de miliarde de euro pe lună, cel puțin până în luna martie a anului viitor, informează Reuters.
Într-un comunicat de presă al BCE, instituția precizează că, la ședința care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a menținut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor care stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.
Prin menținerea dobânzilor în teritoriul negativ și tipărirea de bani pentru a cumpăra active, BCE speră să relanseze inflația și creșterea economică în zona euro. Însă aceste măsuri neconvenționale sunt considerate insuficiente, astfel că analiștii se așteaptă ca BCE să adopte noi stimulente până la finele acestui an.
Banca Centrală Europeană (BCE) și-a redus ușor estimările privind creșterea economică și inflația înregistrată de zona euro în 2017, dar a îmbunătățit prognozele privind creșterea economică înregistrată în acest an, a declarat joi președintele BCE, Mario Draghi, transmite Reuters.
Conform noilor estimări ale BCE, Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma să înregistreze o creștere de 1,7% în acest an, pentru ca în 2017 și 2018 ritmul de creștere să încetinească ușor la 1,6%. Comparativ, în luna iunie, BCE prognoza o creștere de 1,6% în acest an, urmată de un avans de 1,7% în 2017 și 2018.
În ceea ce privește inflația, BCE a lăsat nemodificată prognoza de inflație pentru acest an la 0,2%. Prețurile de consum ar urma apoi să crească până la 1,2% în 2017, un ușor declin față de creșterea de 1,3% prognozată de BCE în luna iunie. De peste trei ani, inflația în zona euro se situează sub ținta de 2% avută în vedere de BCE, și situația ar urma să se repete și în următorii ani în condițiile în care creșterea economică rămâne slabă iar rata șomajului rămâne în jurul nivelului de 10%.
Președintele BCE a reiterat că banca „monitorizează cu atenție evoluția estimărilor de inflație și este pregătită să acționeze”. Potrivit lui Mario Draghi, economia zonei euro este afectată de cererea globală anemică, din cauza mai multor factori, inclusiv decizia din luna iunie a Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană.