Este puţin probabil ca guvernatorii Băncii Centrale Europene să schimbe politica monetară la reuniunea de joi dar ar putea să modifice comunicarea pentru a oferi unele indicii cu privire la momentul în care vor lua sfârşit achiziţiile de obligaţiuni, susţin analiştii intervievaţi de Reuters.
După ce a relansarea creşterea economică în zona euro prin stimulente monetare semnificative, BCE discută în prezent când să pună capăt acestor stimulente. Însă îngrijorările cu privire la nivelul redus al inflaţiei, aprecierea euro şi recentele volatilităţi de pe piaţă ar urma să-i determine pe gardienii euro să opteze pentru menţinerea statu quo-ului.
„Nu există nicio grabă. BCE are suficient timp la dispoziţie pentru a anunţa o modificare a orientării viitoare a politicii sale. În plus, având în vedere volatilitatea recentă de pe pieţele de acţiuni şi valutare nu credem că BCE va risca să facă valuri”, susţine Luigi Speranza, economist la BNP Paribas.
Chiar dacă avansul economic solid şi şomajul scăzut sugerează că inflaţia va începe eventual să crească, această relansare nu este aşteptată să aibă loc imediat. În plus, riscul unui război comercial cu SUA, alegerile fără un câştigător clar din Italia ar putea determina decidenţii BCE să adopte o atitudine prudentă, susţin economiştii.
„Reuniunea din luna iunie ar urma să pună în mişcare ultimul avânt pentru a pune capăt programului de relaxare cantitativă în acest an”, susţine economistul Societe Generale, Anatoli Annenkov.
BCE ar urma să anunţe deciziile adoptate joi la ora 12.45 GMT, după care preşedintele BCE, Mario Draghi va susţine o conferinţă de presă la ora 13.30 GMT, ocazie cu care va da publicităţii şi noile prognoze economice şi de inflaţie ale BCE.
Sursa- Agerprs.ro