Ziua educaţiei financiare este marcată în fiecare an la 11 aprilie. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 83 din 11 aprilie 2022. Potrivit actului normativ, Parlamentul României, Ministerul Finanţelor, Ministerul Educaţiei, Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Institutul de Studii Financiare, dar şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale pot organiza de Ziua educaţiei financiare manifestări publice, simpozioane, seminarii, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice.
Educația financiară îmbunătățește calitatea vieții
„Incluziunea financiară are un rol foarte important în creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, iar pentru aceasta este nevoie atât de programe de educaţie financiară, cât şi de programe de facilitare a accesului la produse şi servicii financiare. Deşi România a înregistrat progrese în ultimii ani în domeniul serviciilor financiare, ţara noastră este în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte nivelul de educaţie financiară şi accesul la unele categorii de servicii şi produse financiare, situaţie accentuată de un decalaj major între mediul urban şi rural în acest domeniu”, se arată in actul normativ.
BNR sărbătorește Săptămâna educației financiare
Astfel, Banca Naţională a României, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Inspectoratele Şcolare Judeţene, a derulat în perioada 3-6 aprilie „Săptămâna educaţiei financiare” cu scopul creşterii nivelului de conştientizare a importanţei educaţiei financiare în rândul elevilor şi de a celebra Ziua educaţiei financiare ce are loc în fiecare an în data de 11 aprilie.
Conform unui comunicat de presă, echipele de educaţie financiară din sediul central şi din toate sucursalele şi agenţiile BNR din ţară au interacţionat cu elevi şi cadre didactice din peste 200 de unităţi şcolare şi aproape 500 de clase de elevi din ciclul primar, gimnazial şi liceal.
Totodată, începând cu data de 6 aprilie, BNR este prezentă în comunitatea de liceeni şi profesori din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar prin înscrierea pe platforma Joblandia (www.joblandia.ro ). Această platformă este dezvoltată de Asociaţia profesională a specialiştilor în resurse umane HR Club România şi îşi propune facilitarea realizării de vizite de informare sau documentare la sediile instituţiilor participante.
Implicarea băncii centrale presupune primirea de vizite ale liceenilor, însoţiţi de cadre didactice şi/sau părinţi în orice altă perioadă a anului, fixată de către BNR pentru acest proiect, în vederea: furnizării de informaţii şi acces direct la mediul de muncă al unor direcţii de specialitate din cadrul BNR, cu posibilitatea de a discuta cu angajaţii băncii într-un cadru organizat, de tipul unor acţiuni punctuale prestabilite cu scopul de a înţelege ce înseamnă a fi economist; prezentării unor noţiuni introductive despre piaţa financiară, dar şi despre oportunităţi şi riscuri financiare; conştientizării importanţei responsabilităţii financiare şi sociale atât individuală cât şi colectivă, prin cooptare în proiecte şi campanii de educaţie financiară; prezentarea istoriei şi funcţiilor băncii centrale; furnizării de informaţii despre instituţiile monetare europene şi internaţionale
„Acest demers este parte a preocupărilor constante ale băncii centrale de a promova importanţa educaţiei economice şi financiare, susţinute şi prin programele şi proiectele derulate la nivel naţional încă din 2009 şi cuprinse în Strategia multianuală de acţiune în domeniul educaţiei financiare a Băncii Naţionale a României”, se menţionează în comunicat.
Și ASF a derrulat programele şi acţiunile de educaţie financiară
Potrivit autorității, de la declararea Zilei Educaţiei Financiare şi până în prezent (11 aprilie 2022 – 11 aprilie 2023), programele au avut o audienţă de aproximativ 100.000 de persoane, conform ASF.
Marţi, lectorii ASF sunt prezenţi în şapte centre de plasament din Constanţa, Iaşi, Cluj şi judeţul Ilfov, unde se află tineri instituţionalizaţi, pentru a susţine cursuri de educaţie financiară, în cadrul programului Start4Life, lansat anul trecut cu ocazia Zilei Educaţiei Financiare.
Programul ASF a fost special conceput pentru copiii şi tinerii instituţionalizaţi, o categorie vulnerabilă, care la vârsta de 18 ani ies din sistemul de asistenţă socială, dar nu au cunoştinţele necesare care să îi ajute în gestionarea raţională a bugetului personal. În acest context, educaţia financiară reprezintă o componentă importantă pentru incluziunea financiară a acestor tineri şi pentru bunăstarea lor viitoare. Programul este conceput să funcţioneze pentru atingerea mai multor obiective, pe termen lung, atât pentru acoperirea nevoilor de educaţie financiară ale diferitelor generaţii de copii şi tineri, cât şi pentru asigurarea unui sistem continuu de educaţie şi sprijin. Acesta se va desfăşura într-o abordare recurentă, pentru o bună însuşire a noţiunilor transmise.
Până în prezent, ASF a realizat 26 de acţiuni educaţionale la care au participat 614 copii şi tineri aflaţi în mai multe centre de plasament din judeţele Braşov, Călăraşi, Cluj, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Satu Mare, Sibiu şi Teleorman.