Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Ce venituri iau bancile in calcul la un credit ipotecar
Share
Notification Show More
Latest News
„Nu tăia stâlpii casei când repari acoperișul fiscal”. BRD avertizează că suprataxarea băncilor riscă să destabilizeze economia
Analize Stiri de top
Studiu Raiffeisen Bank: Participanții la festivaluri preferă plățile digitale, iar bugetul de cheltuieli pentru 32% dintre ei variază între 300 și 500 de lei. Laura Mihăilă: ”Seria noastră Despre Bani 1:1 merge mai departe cu un studiu care arată că românii nu doar iubesc festivalurile, dar își doresc experiențe digitale, rapide și sigure”
Stiri de top
Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O analiză conceptuală asupra evoluției cursului real de schimb în Europa Centrală și de Est după izbucnirea pandemiei
Analize Stiri de top
Garanti BBVA lansează creditul de nevoi personale cu dobândă și comisioane zero. Mustafa Tiftikcioğlu: ”Dorim să punem la dispoziție o soluție rapidă, simplă și eficientă din punct de vedere al costurilor, care să răspundă nevoilor financiare personale, fără povara dobânzilor sau a comisioanelor lunare”
Stiri de top
UPDATE. De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Consultanta > Ce venituri iau bancile in calcul la un credit ipotecar
Consultanta

Ce venituri iau bancile in calcul la un credit ipotecar

Cornel Dinu
Last updated: 28/11/2011 18:07
Cornel Dinu 14 ani ago
Share
SHARE

Intentionati sa cumparati un apartament, o casa sau sa renovati locuinta actuala? Nu aveti toti banii necesari si prin urmare acceptati solutia de finantare prin credit ipotecar? Cu siguranta aveti cel putin un loc de munca si obtineti venituri. Dar oare acestea sunt luate in calcul la evaluarea financiara realizata de o institutie financiara? In ce procent? Care sunt factorii ce determina obtinerea sumei dorite? Daca pe langa salariul de baza mai beneficiati si de diurne, alocatii, prime, comisioane din vanzari, chirii, etc. acestea sunt luate in calcul? Daca aveti PFA sau microintreprindere  ar fi avantajos  pentru dvs. sa fie luata in calcul suma bruta a veniturilor? Daca dobanda variabila a creditului va creste in timp, veniturile dvs lunare va pot permite acoperirea majorarii ratei lunare? Un credit cu dobanda si rata fixa poate fi o solutie mai buna? Acestea sunt intrebarile la care voi incerca sa ofer un raspuns in  randurile urmatoare.

De la inceput e bine sa stiti ca suma pe care o puteti imprumuta printr-un credit ipotecar sau imobiliar este influentata de doi factori principali:
1. Valoarea veniturilor lunare a celor ce solicita creditul ipotecar; acestea pot fi luate in considerare intr-un procent ce variaza intre 0 % si 100 %, in functie de politicile aplicate de fiecare instutie financiara in parte. Din suma  veniturilor luata in considerare se scad cheltuielile lunare obisnuite (de intretinere, plata lunara a altor credite  ori datorii, etc).
2. Valoarea pe piata a imobilului adus in garantie. De exemplu, Verida Credit finanteaza maxim 75% din valoarea de piata a imobilului adus in garantie.

Pe piata, majoritatea creditelor disponibile au la baza o dobanda variabila, influentata in principal de evolutia unui indice de referinta (Euribor/credite in Euro; Robor/credite in Ron). In conditiile in care, pe parcursul creditului,  valoarea indicelui de referinta si ca atare a dobanzii variabile creste, este posibil ca veniturile dvs sa nu mai poate acoperi  rata lunara mai mare. Pentru ca nu intotdeauna  va puteti baza pe o sursa suplimentara de venit care sa compenseze cresterea.

In cazul in care sunteti o persoana care prefera confortul si siguranta financiara aduse de o dobanda fixa si implicit o rata lunara fixa, Verida Credit ofera, in acest moment, singurul credit ipotecar din Romania cu rata fixa pe intrega perioada de creditare de maxim 30 de ani. Clientul isi asuma astfel un singur risc, cel al cursului de schimb valutar, luand ca ipoteza situatia veniturilor obtinute in lei.

In continuare vom vorbi despre gradul de indatorare, cu alte cuvinte, cat la suta din venitul total reprezinta rata lunara. Deosebit de important este sa nu percepeti rata lunara a creditului ca fiind un factor ce distruge confortul dvs. financiar. Creditul ipotecar reprezinta un proiect pe termen lung,  iar Verida Credit, singura companie din tara care acorda numai credite ipotecare, recomanda tuturor celor interesati discutiile deschise cu consilierul de credit si efectuarea mai multor simulari de calcul bazat pe diferite grade de indatorare. Este vital sa intelegeti cat mai multe din aspectele creditului pentru ca in momentul luarii deciziei de semnare a contractului de credit sa fiti avizati despre avantajele si dezavantajele produsului ales. Gradul maxim de indatorare practicat de Verida Credit este de 70%.

In cazul in care veniturile sunt considerate eligibile, dar nu ati avut timpul necesar sa economisiti o suma egala cu avansul solicitat pentru achizitia locuintei, exista solutia aducerii in garantiei a unui alt imobil (de exemplu cel al parintilor) pentru finantarea avansului necesar. Asa cum mentionam si anterior, creditul ipotecar reprezinta un angajament pe temen lung, atat din partea institutiei financiare cat si din partea clientului. Cu alte cuvinte, creditul ipotecar este un proiect de viitor bine gandit. In urma discutiilor cu mai multi consilieri de vanzari credite am aflat ca exista trasaturi comune ale celor care opteaza pentru un credit ipotecar: sunt oameni increzatori in capacitatea lor intelectuala si experienta profesionala  care stiu ca mai important decat locul actual de munca este capacitatea lor de a se adapta la piata;oameni care vor sa reuseasca in ceea ce fac si considera ca este in avantajul lor sa aiba o proprietate personala.

Din experienta noastra putem spune ca modalitatile de obtinere a veniturilor sunt foarte diverse. Am identificat doua mari categorii de venituri:
a) „Salarii” –  salarii fixe lunare pe o perioada nedeterminata. Sunt luate in calcul de majoritatea institutiilor financiare. Se pot adauga veniturile aditionale prin bonuri de masa, prime de sarbatori, bonusuri, comisioane din vanzari, alocatii de hrana, etc.
b) „ Surse independente” – venituri provenite din diverse surse,  ca de exemplu PFA, firme proprii, dividente, chirii, comisioane vanzari si asigurari, etc.

Luarea in considerare a acestora la calculul finanicar de eligibilitate nu beneficiaza intotdeauna de flexibilitate din partea institutiilor financiare. In ultimii ani numarul celor care lucreaza cu alte tipuri de contracte fata de contractele individuale de munca a devenit din ce in ce mai mare.  E de inteles nemultumirea acestora in cazul in care procentul luat in calcul la evaluarea financiara pentru obtinerea unui credit ipotecar este mic, sau mai rau, nu au ocazia sa dovedeasca veniturile si primesc un raspuns dur: „ Ne pare rau, dar nu acceptam acest tip venit!„ . De asemenea, veniturile din dividende nu sunt intotdeauna considerate eligibile desi pentru dvs. repezinta pur si simplu o suma lunara suplimentara de bani prin care puteti achita, eventual,  rata lunara a creditului ipotecar.

La Verida Credit respectam diversitatea profesiilor si a surselor de venit. Respectam planurile clientilor nostri de a avea locuinta dorita.  De acea, sursele de venit luate in considerare la acordarea unui credit ipotecar sunt foarte variate. Mai mult, luam un considerare un procent ridicat din suma acestor venituri in vederea maximizarii sumei imprumutate. Verida Credit accepta urmatoarele tipuri de venituri:
* venituri salariale din contracte de munca (perioada determinata sau nedeterminata). Vechimea solicitata la actualul angajator este de minim 1 luna, iar vechimea totala in munca de minim 12 luni;
* venituri salarial variabile (ore suplimentare, bonusuri, diurne, prime, bonuri de masa, alocatie hrana);
* venituri din comisioane vanzari;
* venituri brute agenti de asigurari;
* venituri din concediu de maternitate;
* venituri din chirii. Nu solicitam dovada inregistrarii la Administratia Financiara a chiriilor pentru proprietati rezidentiale;
* salarii din strainatate, impozitul aplicat la sursa (cetateni romani si cetateni straini cu rezindenta)
* alte venituri brute din strainatate: PFA, liber profesionisti, firme proprii;
* venituri de pe vase de croaziera (media pe 7 luni);
* venituri ale navigatorilor profesionisti (media pe 8 luni);
* venituri Brute realizate de PFA (inclusiv PFA cu norma pe venit);
* venitul brut al microinteprinderilor;
* venituri realizate in activitatea de taximetrie;
* venituri din firme proprii;
* venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
* venituri pentru calitatea de Cenzor sau Administrator;
* venituri din pensia de varsta, urmasi si revolutionari;

Mai multe detalii despre creditele ipotecare si imobiliare puse la dispozitie de Verida Credit gasiti pe site-ul www.verida.ro sau la telefon 021 308 33 11.

Loredana Cazacu
Asistent Director General

You Might Also Like

Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”

De câți bani am nevoie pentru a accesa un credit ipotecar?

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: Intermedierea financiară – între realitate și potențial

Creditul Noua Casă nu e mai e ce-a fost: dobânda variabilă anulează toate avantajele. Un român achită o rată lunară mai mare cu 500 de lei față de un credit ipotecar standard. Diferența e și mai mare dacă alegi un credit verde

Cele 5 decizii care te ajută să reduci costul total al unui credit ipotecar cu cel puțin 30%. Ghidul complet despre tot ceea ce trebuie să știi pentru a plăti mai puțin pe termen lung la împrumutul pentru locuință

TAGGED: credit ipotecar, venituri eligibile
Cornel Dinu 23/06/2011
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article Ionut Costea – Eximbank: Bancile fac eforturi pentru reluarea creditarii
Next Article Cum alegi cel mai bun credit ipotecar

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”

2 zile ago

De câți bani am nevoie pentru a accesa un credit ipotecar?

o lună ago

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: Intermedierea financiară – între realitate și potențial

3 luni ago

Creditul Noua Casă nu e mai e ce-a fost: dobânda variabilă anulează toate avantajele. Un român achită o rată lunară mai mare cu 500 de lei față de un credit ipotecar standard. Diferența e și mai mare dacă alegi un credit verde

4 luni ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?