Presedintele EximBank, Ionut Costea, considera ca va fi destul de dificil pentru ca activitatea de creditare sa cunoasca o crestere mai pronuntata, in conditiile in care consumul a ramas in continuare la un nivel scazut. Oficialul EximBank apreciaza calitatea intreprinzatorilor autohtoni, subliniind faptul ca oamanii de afaceri din Romania au dovedit de-a lungul perioadei de criza financiara ca au capacitatea manageriala si resurse pentru a depasi momentele de cotitura pentru firmele lor. Mai multe detalii despre opiniile exprimate de Ionut Costea si amanunte privind activitatea EximBank puteti citi in interviul acordat de seful bancii de import-export a Romaniei publicatiei online www.bankingnews.ro.
– BankingNews.ro: Cum a fost anul 2010 pentru sistemul bancar din Romania si ce perspective sunt pentru 2011?
– Ionut Costea: Stim cu totii ca 2010 a fost un an care s-a deosebit mult de cei anteriori, din cauze cunoscute: un context macroeconomic dificil, cu situatii neasteptate si pe care putini dintre noi au avut ocazia sa le mai traverseze, cu efecte in viata economica pe care nimeni nu le-a putut estima. Cat priveste sistemul bancar, 2010 a reprezentat un moment de reasezare, in care accentul s-a pus pe prudenta atat de catre bancheri, cat si de catre companii sau populatie. In ceea ce priveste acest an, se vor face in continuare eforturi pentru reluarea creditarii, desi consider ca va fi destul de dificil in contextul in care consumul ramane in continuare la un nivel scazut ca urmare a prelungirii unor masuri de consolidare fiscala si a scaderii venitului disponibil real al populatei. In ceea ce ne priveste, in 2011 vom continua sa asiguram resursele financiare necesare firmelor pentru depasirea acestei perioade dificile. Suntem pregatiti sa primim solicitarile societatilor care au nevoie de finantari, garantii sau asigurari si vom continua sa acordam o atentie deosebita sustinerii dezvoltarii si cresterii competitivitatii IMM-urilor, cresterii implicarii pentru accelerarea atragerii de fonduri europene si, nu in ultimul rand, sustinerii exportatorilor.
– BankingNews.ro: Care este caracterizarea bilantului EximBank pe 2010 si ce obiective are institutia de credit in 2011?
– Ionut Costea: Pentru EximBank criza a creat o serie de oportunitati pe care echipa de management le-a fructificat. in contextul prelungirii crizei economice si financiare si in anul 2010, EximBank s-a implicat activ in sustinerea societatilor comerciale, lucru demonstrat si de rezultatele in continua crestere. Pe parcursul anului trecut, expunerea totala a EximBank – volumul total al finantarilor, garantiilor si asigurarilor acordate in nume si cont stat si nume si cont propriu – s-a majorat cu aproape 20% fata de finele anului anterior si s-a dublat comparativ cu sfarsitul anului 2008. O evolutie pozitiva s-a inregistrat si la nivelul activelor EximBank care au urcat la 3,5 miliarde de lei, cu aproape 5% mai mult fata de finalul anului anterior. Anul acesta strategia noastra de afaceri se concentreaza pe sustinerea dezvoltarii si cresterii competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii si a societatilor comerciale care deruleaza proiecte cu fonduri europene. Pentru atingerea acestor obiective avem nevoie in primul rand de schimbarea perceptiei pe care banca o are in randul oamenilor de afaceri. Pentru cea mai mare parte a intreprinzatorilor EximBank a ramas sinonima cu banca exportatorilor ceea ce este doar partial valabil in prezent. Segmentarea pietei si identificarea nevoilor unor noi potentiali clienti au condus in timp la revizuirea obiectului de activitate, demers prin care s-a extins considerabil zona de adresabilitate a ofertei bancii. Ca urmare a extinderii obiectului de activitate, EximBank poate sprijini prin instrumentele financiare de care dispune orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, exportatoare sau nu.
– BankingNews.ro: Ce segmente de activitate sunt prioritare pentru EximBank in 2011?
– Ionut Costea: Cu riscul de a parea ca recurg la un cliseu, as vrea sa va spun ca pentru noi nu exista clienti mai importanti sau segmente de activitate prioritare! Toti intreprinzatorii care apeleaza la serviciile noastre sunt importanti pentru noi. EximBank dispune de fonduri suficiente si suntem deschisi sa finantam sau sa garantam proiectele societatilor comerciale, singura conditie pentru ca sprijinul nostru sa fie unul real fiind viabilitatea proiectelor. stim ca agentii economici inca mai au retineri in a lucra cu o banca de stat. Nu pot decat sa ii incurajez sa apeleze, totusi, la EximBank, pentru a vedea prin experienta proprie ca atitudinea bancii fata de client s-a schimbat, birocratia s-a redus, iar portofoliul de produse a fost adaptat la nevoile pietei.
– BankingNews.ro: Care produs al EximBank a fost cel mai bine vandut in 2010 si care preconizati ca va fi in acest an?
– Ionut Costea: Garantiile in numele si contul statului au inregistrat cea mai accentuata dinamica, ajungand la un plafon de 1,03 miliarde de lei, de patru ori mai mare fata de nivelul anului 2008. Avand aceste garantii din partea statului, companiile au putut accesa credite necesare dezvoltarii activitatii, atat pentru capital de lucru, cat si pentru importante proiecte de investitii. As vrea sa subliniez faptul ca un rol important la obtinerea acestor rezultate l-a jucat simplificarea procedurii de acordare a garantiilor de stat de pana la 1,5 milioane de euro, decizie de management in urma careia perioada de acordare a raspunsului s-a redus la 10 zile, fata de o luna cat dura anterior. Avem in portofoliu o intreaga paleta de garantii, plecand de la cele de export, cele pentru firme care incearca sa acceseze un credit de la orice alta banca comerciala si nu au garantii suficiente sau cele pentru proiecte prioritare. Garantiile se pot acorda nu numai pentru sustinerea exporturilor, vorbim de toate activitatile comerciale. Ceea ce este insa important de retinut este faptul ca vorbim de garantii suverane, care au in spate riscul statului roman.
– BankingNews.ro: Cum percepeti mediul de afaceri autohton in prezent?
– Ionut Costea: Pentru a face fata noilor provocari economice intreprinzatorii au fost nevoiti sa adopte comportamente strategice diferite de cele de pana acum care sa le diminueze vulnerabilitatea si sa-si sporeasca oportunitatile rapid. Dar cred ca intreprinzatorii romani au dovedit de-a lungul tranzitiei ca au capacitatea manageriala si resurse pentru a depasi momentele de cotitura pentru firmele lor. Exista oameni bine pregatiti, cu experienta, care au gasit masurile speciale pentru aceste vremuri speciale astfel incat afacerile lor sa mearga mai departe si chiar sa creasca. Si spun acest lucru pentru ca noi, la EximBank, am intalnit astfel de intreprinzatori carora le-am oferit solutii care sa le permita sa mearga mai departe.