Conducerea BNR justifica reducerea ratei de dobanda prin scaderea puternica a inflatiei, care se va inscrie in tinta in urmatorii doi ani, dar vede ca principale riscuri inflationiste actiunile Guvernului sau ale politicienilor, reiese din comunicatul Consiliului de Administratie al bancii centrale. „Persista insa riscuri asociate in principal factorilor aflati in afara sferei de influenta a bancii centrale – ajustarile preturilor administrate, posibile derapaje in privinta politicii fiscale si a implementarii reformelor structurale, precum si tensiunile asociate contextului electoral”, potrivit Mediafax.
Toate riscurile enumerate de banca centrala reprezinta, practic, actiuni ale Guvernului, sau presiuni manifestate din partea mediului politic, in ceea ce priveste reformele sau alegerile din acest an. „Aceste riscuri, coroborate cu incertitudinile legate de evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital si ale unor preturi volatile reclama calibrarea atenta a instrumentelor de politica monetara in vederea asigurarii stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare”, se mai spune in comunicatul Consiliului de Administratie al BNR.
Consiliul de Administratie al BNR a decis joi sa reduca rata dobânzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,75% la 5,5% pe an, la un nou minim istoric, miscare anticipata de majoritatea analistilor