Pe scurt, costurile creditelor in euro vor creste. Semnificativ. De ce? Costul major al creditelor il constituie dobanda. Dobanda pentru creditele in euro este in general exprimata ca Euribor plus o marja. In timp ce marja ramane fixa pe toata durata contractului, Euribor-ul depinde de evolutia pietelor financiare. Ce este Euriborul? Euribor (Euro Interbank Offered Rate) este media dobanzii la care se finanteaza pe piata interbancara pentru diverse maturitati 50 de banci din Europa.
Va invit sa analizam evolutia Euribor de la nasterea sa, care se poate observa in Graficul 1. Cea mai mare parte a vietii sale dinainte de criza si-a petrecut-o in intervalul de 3-5% cu o valoare medie de 4%. Acesta pare a fi si valoarea de echilibru pe termen lung, daca ne gandim ca in mod normal creditele sunt finantate (si) din depozite, iar dobanda la depozite trebuie sa fie macar un pic pozitiva in raport cu rata inflatiei, iar in zona UE inflatia anuala este in jurul valorii de 2%.
Sursa: http://www.euribor-rates.eu
In momentul de fata, dupa cum se poate observa, valoarea Euribor-ului se afla la minime istorice, insa pe un trend crescator. Minimul absolut s-a inregistrat anul trecut, iar de atunci valoarea Euribor-ului a crescut cu 57% (vezi Graficul 2). In plus, valoarea Euribor-ului la un an este deja la 2.18%. Prin urmare valorile foarte mici ale Euribor-ului sunt in realitate nesustenabile si chiar in plina criza evolutia sa a fost crescatoare, procentul anual de crestere fiind impresionant.
Sursa: http://www.euribor-rates.eu
Unde se grabeste? Probabil spre punctul de echilibru de 4% de care vorbeam. Cand va ajunge acolo? Nu chiar anul acesta, dar intr-un an sau doi este foarte probabil. Ce inseamna asta? Inseamna ca intr-un an sau doi se poate ajunge la urmatorul scenariu: Pentru un credit de 50.000 EUR pe 30 ani cu o dobanda Euribor + 5% contractat in luna mai, platiti acum rata de 316 EUR. Cu un Euribor la 4% valoarea ratei la credit dvs. va ajunge in 2-3 ani la 400 EUR, adica va creste cu 27%. Ca sa nu mai vorbim de potentialul impact al cursului de schimb asupra valorii in lei a ratei.
Daca va asteptati si la o veste buna, aceasta suna asa: Verida ofera credite ipotecare in USD cu rata dobanzii fixa pe 30 ani. Adica rata nu se schimba timp de 30 ani. Ramane aceeasi. Ba chiar e posibil sa scada. Curiosi? Mai multe detalii pe www.verida.ro
Ramona Oros
Director Departament de Risc Verida Credit