Chiar dacă termenul de educație financiară este asociat în general de oameni cu lumea investițiilor – un grup restrâns de persoane înstărite, îmbrăcate în costume scumpe și care trăiesc după scenariul din filmul „Lupul de pe Wall Street”, de fapt utilizarea acestui termen este o componentă tot mai importantă, poate crucială, în viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Indiferent de vârstă, statut, venit, loc de muncă sau mediu de proveniență, educația financiară devine esențială pentru orice familie obișnuită. Fiecare dintre noi își trasează scopuri, avem nevoi și dorințe, iar pentru toate acestea trebuie să luăm decizii cu privire la propriul buget. Spre exemplu, băncile și alte instituții de credit aduc pe piață nenumărate oferte de finanțare – însă fără cunoștințe adecvate, „falimentul” consumatorului care nu a fost educat bate la ușă, deoarece mulți oameni au înțeles prea puține despre economie sau nu au văzut impactul potențial al unui credit asupra bunăstării lor pe o perioadă cu adevărat importantă de timp.
Dacă e să privim la situația actuală a României, lucrurile nu arată deloc bine. Țara noastră se află pe ultimul loc din Europa în ceea ce privește educația financiară. Potrivit agenției de rating Standard & Poor’s, doar 21% dintre români înțeleg suficient de bine produsele financiare, față de 52% cât este media la nivelul Uniunii Europene. Chiar și celelalte state din Europa Centrală și de Est au cifre mult mai bune în dreptul acestui indicator: 58% în Cehia, 54% în Ungaria, 48% în Slovacia, 42% în Polonia și 35% în Bulgaria. La o conferință BankingNews din anul 2017, Cătălin Crețu, Director General pentru România, Croația, Slovenia și Malta în cadrul Visa, a tradus aceste cifre în cuvinte, dar a vorbit și despre ce avem nevoie pentru a crește numărul consumatorilor educați: „Deși au trecut 22 de ani de la lansarea primului card, știința utilizării cardului, în sensul de a face plăți, este încă prea puțin cunoscută în condițiile în care 40% din posesori îl folosesc numai ca să retragă numerar. (…) Ceea ce ne trebuie este un efect de masă. Fără o acțiune din partea instituțiilor publice nu vom avea efect de masă. Fără o strategie sustenabilă, pe termen lung, această nevoie de educație financiară nu va fi împlinită, va veni o nouă criză financiară și ne vom trezi cu noi drame la nivel personal”.
Concret, la momentul prezent, predarea educației financiare în unitățile de învățământ din România este mai mult o legendă urbană. Într-adevăr, există câteva opționale care au drept scop alfabetizarea în domeniul economic, majoritatea pentru clasele cele mai mici, însă o strategie centralizată cu privire la educarea în acest domeniu întârzie să apară. La liceu, materii precum educația antreprenorială sau economia sunt mai degrabă neglijate – predate în majoritatea cazurilor de profesori insuficient pregătiți, după o materie învechită și cu manuale care au trecut prin mâinile a prea mulți elevi de-a lungul timpului.
Prima generație care a dat piept cu economia de piață a avut de înfruntat și o mulțime de capcane, sfârșind prin a se lovi frontal cu o criză economică. Din perspectiva mea de licean, generația mea poate învăța din toate greșelile trecutului apropiat, însă are nevoie măcar de un „abc” financiar pentru a-și putea asuma capitalismul așa cum se cuvine. Trebuie să învățăm cum să ne gestionăm resursele, cum să luăm decizii responsabile, care este importanța economisirii, ce înseamnă spirit antreprenorial și cum ne putem pregăti pensionarea – pe scurt, ce putem face ca munca noastră să ne aducă cu adevărat rezultate în plan personal. Odată ce vom intra în câmpul muncii, trebuie să devenim conștienți de veniturile și cheltuielile noastre – banii sunt în egală măsură „un mijloc” și o formă de libertate. Iar majoritatea tinerilor de vârsta mea sunt de acord cu faptul că înțelegerea unor concepte financiare (credit, depozit, dobândă, inflație, comision etc.) le va fi un real ajutor în viață, însă, din păcate, sistemul de învățământ nu aduce un sprijin în acest sens. Deocamdată, ca alternative rămân doar inițiativele private – prin manuale sau cursuri.
Așadar, te mai întrebi de ce educația financiară reprezintă o investiție în viitorul țării? Simplu, deoarece bunăstarea unei națiuni pe de-a întregul ei depinde de alfabetizarea financiară a fiecăruia dintre noi. Atunci când oamenii știu să ia deciziile potrivite cu privire la propriul buget, comportamentul financiar responsabil duce la vieți mai sigure din acest punct de vedere. Astfel, cu cât sunt mai puțini oameni care iau decizii greșite cu privire la finanțele personale, cu atât se consolidează mai bine un echilibru financiar în societate. În loc să ne întrebăm de ce este importantă educația financiară, poate ar trebui să ne întrebăm care sunt pașii pentru realizarea unei strategii sustenabile în acest domeniu, pentru a profita de toate beneficiile pe care această investiție o are în viitorul țării noastre. Cu cât există mai multe persoane sigure din punct de vedere financiar, cu atât națiunea în sine va fi mai prosperă.