Accesul la finatare s-a imbunatatit considerabil, spun anteprenorii romani, potrivit barometrului realizat an de an de EY Romania*. Procentul antreprenorilor care spun ca accesul la finantare s-a imbunatatit in anul 2015 s-a dublat fata de anul 2014. Daca in 2014 el se situa la 16% si in 2015 la 30%, in 2016 a devenit majoritar, cu 62% dintre raspunsuri. Aceasta tendința indica o imbunatatire treptata in ultimii ani a finantarilor afacerilor.
Cei mai multi antreprenori spun ca in urmatoarele 12 luni se vor orienta catre creditele bancare pentru a-si finanta cresterea afacerilor (40% dintre respondenti). La mare distanta urmeaza surse de finantare precum creditul furnizor (21%) si fondurile europene (17%). Ajutoarele de stat si fondurile de tip private equity sunt vizate de 3% dintre ei, in timp ce bursa de valori si sistemele alternative de tranzactionare se situeaza la 1% dintre raspunsuri.
“Romania se gaseste intr-o fereastra de oportunitate nemaivazuta in ultimii 20 de ani. Avem dobanzile la minime istorice, preturile materiilor prime foarte jos, cererea e in crestere deci este momentul ca antreprenorii sa fie curajosi si sa investeasca! Cred ca o provocare pentru intreprinzatori este increderea in viitor si vedem o imbunatatire a acestui sentiment in ultima perioada” a spus Cristian Sporiș, vicepreședinte pentru Corporate Banking al Raiffeisen Bank.
Barometrul antreprenoriatului romanesc, realizat de EY România in parteneriat cu Raiffeisen Bank, a fost lansat la inceputul lunii mai. Studiul analizează raspunsurile a 350 oameni de afaceri. 45% dintre respondenti conduc afaceri cu venituri de peste 10 milioane euro, in timp ce alti 45% dintre respondenti se regasesc in intervalul 1-10 milioane euro. 10% din companii au o cifră de afaceri mai mică de 1 milion de euro. Barometrul are la baza un chestionar la care antreprenorii au raspuns in perioada 28 martie – 20 aprilie 2016. Studiul integral va fi lansat in urmatoarele luni.
* Despre studiul Antreprenorii vorbesc: Barometrul antrerenoriatului românesc 2016
Studiul Barometrul antreprenoriatului românesc măsoară percepţiile antreprenorilor români în privinţa a cinci piloni fundamentali pentru dezvoltarea antreprenoriatului: accesul la finanţare, reglementarea şi impozitarea, cultura antreprenorială, educaţia şi sprijinul coordonat oferit de asociații specializate în susţinerea antreprenoriatului.
* Despre EY România
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 212.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 28,7 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2015. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le oferim clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 650 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. EY România este cel mai dorit angajator în România dintre companiile Big 4, conform studiilor Trendence și Catalyst. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com.
* Despre Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bank este o banca universala de top pe piata romaneasca si deserveste aproximativ 2 milioane de clienti persoane fizice, 100.000 IMM-uri si 8.200 de companii mari si medii. Reteaua Raiffeisen Bank numara peste 500 de agentii in toata tara, peste 1.100 de ATM-uri, aproximativ 14.000 de EPOS-uri si 40 de bancomate multifunctionale. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.raiffeisen.ro .