Fostul bancher, Florin Citu, spune ca banca centrala nu poate reduce nivelul dobanzilor, atata vreme cat controleaza cursul de schimb si tinteste rata inflatiei. „Nu poti sa ai dobanzi mici, daca incerci si sa controlezi cursul. Daca vrei sa dai lei in piata, trebuie sa accepti un curs mai depreciat”, a declarat Florin Citu, in cadrul unei conferinte organizata la Banca Nationala de catre revista Finantistii, pe tema instrumentelor de garantare.
Potrivit lui Citu, BNR nu poate sa reduca dobanzile atat timp cat are ca obiectiv si tintirea inflatiei si controlul canalului valutar, si ar trebui sa aleaga unul dintre aceste obiective.
Costul ridicat al creditelor in lei le face neatractive pe termen lung. Rata de referinta a BNR este de 5,25%, nivel la care se afla de mai bine de un an, desi oficialii bancii au indicat o relaxare monetara in perioada urmatoare.
Dincolo de asta, spune Citu, exista si o diferenta mare dintre maturitate resurselor atrase si a celor plasate. „Nu poti sa dai credite pe 10 ani, cand finantarea este overnight sau la o saptamana (…) Ca sa dai finantare pe 10 ani, trebuie sa ai finantare pe 10 ani. Sunt finantate aceste riscuri cu pasive care pot sa dispara peste noapte – bank runs –, asa cum s-a intamplat in 2008, cand pietele interbancare au secat”, adauga analistul.
In 2008, pietele interbancare au fost inghetate, siutatie ce a culiminat cu falimentul Lehman Brothers in SUA. In Romania, lipsa de lichiditate din piata a dus la cresterea puternica a dobanzilor in luna octombire a acelui an.
Lipsa finantarii din piata nu ajuta in acest moment economia spune Citu, si lumea se asteapta ca bancile sa reporneasca creditarea, dupa ce au fost criticate pentru ca si-au asumat prea multe riscuri in trecut.