Inflația din zona euro atinge un nou record de 8,1%. Creșterea creșterii prețurilor în zona euro, de la 7,4% în luna precedentă, a fost mult mai mare decât estimarea economiștilor din zona euro care se așteptau o creștere de „doar” la 7,7% conform unui sondaj Reuters.
Creșterea a fost determinată în principal de o accelerare a prețurilor la energie cu 39,2%, în timp ce prețul alimentelor, alcoolului și tutunului au un ritm de 7,5%, potrivit datelor publicate marți de Eurostat.
Inflația a fost împinsă mai sus de consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia, care a dus la creșterea prețurilor energiei și materiilor prime și a contribuit la perturbarea lanțului global de aprovizionare, în timp ce ridicarea restricțiilor Covid-19 a stimulat cererea în întreaga Europă.
Inflatia Core, care exclude prețurile volatile la energie și alimente, a crescut peste așteptări la 3,8%, de la 3,5% în aprilie. Prețurile serviciilor au crescut cu 3,5%, iar prețurile la bunurile industriale au crescut cu 4,2%.
O intalnire BCE va avea loc săptămâna viitoare la Amsterdam unde se va decide ritmul majorării dobânzilor, care au rămas blocate în teritoriu negativ din 2014.
In timp ce președintele Christine Lagarde, este adepta unei majorari treptate – creșterea ratelor cu un sfert de punct procentual în iulie și septembrie, alti membrii BCE au cerut acesteia să urmeze exemplul Rezervei Federale a SUA prin majorarea ratelor dobânzilor într-un ritm mai agresiv – jumătate de punct procentual în luna iulie.
Cea mai mare creștere a inflației din zona euro a fost de 20,1% în Estonia, în timp ce cea mai mică a fost de 5,6% în Malta.