Datele financiare indică o probabilitate ridicată că ne apropiem de o recesiune la fel de severă precum cea din 2008, a spus Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, la Seminarul Eu-Cofile, organizat de Alpha Bank, BNR şi ARB
„Ne apropiem de recesiune. Va fi o recesiune mai grea ca cea din 2008, una anormală”, consideră consilierul BNR, citat de Stirile ProTV.
Excesele ne-au dus aici, avertizează analiștii, și ar fi bine să luam masuri imediate
Economiștii explică că România cheltuie în prezent peste 95% din venituri pentru asistență socială (pensii) și salarii. Plătim mai mult pe salarii si pensii decât acum zece ani, deci orice soc extern ne va pune într-o pozitie delicată.
Marile bănci centrale ale lumii au trecut de noi la tăieri de dobânzi şi relaxări cantitative, iar semnele unei noi perioade de scădere economică se adună, a mai explicat Lucian Croitoru.
În prezent, avem cea mai lungă perioadă de expansiune economică din istoria Statelor Unite al Americii, de 122 de luni, iar ciclul creditului de 6-7 ani a fost depăşit.
„Curba randamentelor e inversată. De câte ori s-a inversat din 61 încoace, de atâtea ori a apărut o recesiune. După inversare a mai durat maxim 22 de luni până la recesiune”, arată Croitoru.
Astfel, piaţa cere dobânzi mai mari pentru titlurile de stat pe termen scurt decât pentru cele pe termen lung, deşi în mod firesc împrumuturile pe termen lung ar trebui să aibă randamente mai mari.
Peste două treimi dintre americani se pregătesc pentru o posibilă recesiune, potrivit unui sondaj realizat de firma de sondaje YouGov în numele site-ului pentru finanţe personale Bankrate.com, a transmis MarketWatch.
Circa 69% dintre participanţii la sondaj au spus că iau măsuri pentru a-şi proteja finanţele înaintea unei posibile încetiniri a economiei, dintre care 44% au afirmat că vor cheltui mai puţini bani. Aproximativ 10%, între care şi absolvenţi de colegiu, caută locuri de muncă mai stabile.
Citește și