Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a atras atenția asupra necesității de a rezolva problema creditelor neperformante (NPL) în sistemul bancar din zona euro, apreciind că ele vor afecta în viitor profitabilitatea instituțiilor financiare și creditarea, transmit AP și MarketWatch.
Banca Centrală European estimează că 7,1% din creditele bancare din zona euro erau neperformante la finele lui 2015, un raport de aproape cinci ori mai mare decât cel înregistrat în SUA. Italia și Grecia se află în cea mai proastă situație.
Există trei metode de a gestiona creditele neperformante, care reprezintă o problemă în special în Italia. În primul rând o abordare serioasă a autorităților de supervizare, o dezvoltare a pieței creditelor neperformante pentru o funcționare completă și acțiuni din partea guvernelor, a explicat Draghi. Acesta a adăugat: „Și posibil un mecanism public de backstop. Vrem să evităm vânzările în regim de urgență”.
În condițiile în care băncile italiene au în portofolii credite neperformante în valoare de aproximativ 360 de miliarde de euro, Guvernul de la Roma a discutat cu autoritățile de reglementare soluții pentru sprijinirea instituțiilor financiare.
In Romania, rata creditelor neperformante a fost de 13,61%, în 2015, în scădere cu 7,1 puncte procentuale față de nivelul înregistrat în anul 2014, arată datele Băncii Naționale a României.