Deciziile din ședința de politică monetară a Consiliului de Administrație (CA) al Băncii Naționale a României (BNR) din 30 septembrie au fost adoptate cu unanimitate de voturi, reiese din minuta ședinței publicată vineri de BNR.
„Consiliul de administrație al BNR a decis în unanimitate menținerea ratei dobânzii de politica monetară la nivelul de 1,75%. Totodată, Consiliul de Administrație a decis în unanimitate menținerea la +/—1,5 puncte procentuale a coridorului simetric format de ratele dobânzilor la facilitățile permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară, continuarea gestionării adecvate a lichidității din sistemul bancar, precum și menținerea nivelului actual al ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituțiilor de credit”, se arată în documentul BNR.
Tot în unanimitate a fost votată și reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 10% de la 12% începând cu perioada de aplicare 24 octombrie — 23 noiembrie 2016
„În legătură cu nivelul ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit, dată fiind reducerea creditării în valută, consolidarea rezervelor valutare peste nivelul adecvat în perioada recentă și în perspectivă, precum și îmbunătățirea structurii acestora, Consiliul de Administrație al BNR a decis în unanimitate reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 10% de la 12% suta începând cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2016. Măsura vizează continuarea armonizării mecanismului rezervelor minime obligatorii cu standardele și practicile în materie ale Băncii Centrale Europene și ale principalelor bănci centrale din statele membre ale Uniunii Europene”, se mai arată în minuta BNR
CA al BNR a decis, la finalul lunii august, să publice minutele ședințelor de politică monetară începând cu ședința din 30 septembrie 2016, în termen de 7 zile calendaristice. Potrivit instituției, minuta are ca scop cunoașterea de către public a rațiunilor și datelor economice luate în considerare la fundamentarea deciziilor de politică monetară. Documentul va include scorul votului, fără atribuirea nominală a acestuia.