Michael Sallas, preşedintele celui mai mare grup bancar elen, Piraeus Bank, a demisionat miercuri, în cadrul procesului de restructurare destinat întăririi guvernanţei corporatiste cerută de creditorii internaţionali ai Greciei, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Sub conducerea lui Michael Sallas, Piraeus a devenit cea mai mare bancă din Grecia după active, în urma unei serii de achiziţii în ultimii ani. Miercuri, Michael Sallas a declarat că demisionează după 25 de ani în fruntea Piraeus, în ciuda unei evaluări ‘pozitive’ de la Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF). Acesta deţine o participaţie de 26,2% la Piraeus Bank, după recapitalizarea de anul trecut.
‘Un nou mediu financiar a apărut în Grecia după recapitalizarea de anul trecut. În acest mediu, alături de experienţa vechilor manageri, este necesară puterea noilor şefi, pentru a duce banca într-o nouă eră’, a declarat Michael Sallas, care a fost desemnat în unanimitate de Consiliul de Administraţie ca preşedinte de onoare.
Preşedinte interimar al Piraeus Bank a fost numit Haroula Apalagaki, membru al Board-ului băncii elene. Capitalizarea de piaţă a grupului bancar elen se ridică la 1,42 miliarde de euro.
În 1991, Piraeus era o bancă mică, iar cota de piaţă ajungea la 0,1%. Acum, cota sa de piaţă a ajuns la 30%, banca are 19.000 de angajaţi şi subsidiare în statele din Balcani.
Piraeus Bank se aşteaptă să revină pe profit anul acesta, pe fondul scăderii creditelor neperformante, a declarat în mai Michael Sallas.
‘Ne aşteptăm să înregistrăm anul acesta un profit de câteva sute de milioane de euro, pe baza actualelor date, şi să avem un declin semnificativ al creditelor neperformante’, a afirmat Michael Sallas, la Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA).
Piraeus Bank şi-a redus pierderile la 37 de milioane de euro în primul trimestru din 2016, de la 1,24 miliarde de euro în trimestrul patru din 2015. Provizioanele pentru creditele neperformante au scăzut în perioada ianuarie – martie 2016 cu 79%, la 289 milioane de euro, de la 1,38 miliarde de euro în trimestrul patru din 2015.
‘Piraeus vrea să-şi reducă rata creditelor neperformante, care s-a ridicat la 39,8% din totalul împrumuturilor la 31 martie 2016. Am depăşit perioada în care înregistram un nivelul de vârf al creditelor neperformante’, a dat asigurări Sallas
Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.