Indicele ROBOR va continua să crească în perioada următoare, în linie cu evoluţiile de pe pieţele internaţionale şi în paralel cu o creştere şi pe zona de politică monetară, şi la noi şi în străinătate, apreciază Vladimir Kalinov, vicepreşedinte pe retail al Raiffeisen Bank.
„ROBOR-ul se leagă de lichiditate şi de percepţia de risc din economie. Noi suntem o piaţă emergentă, deci e normal să vedem dobânzi mai mari decât în pieţe mai mature. Chiar dacă avem supralichiditate în ultimele două luni, rămâne elementul de risc. Băncile vor să protejeze deponenţii, nu să îi lase să facă investiţii fără să poată acoperi riscul“, a declarat Kalinov la ZF Live.
Creşterea ROBOR în ultimele luni a avut un impact negativ asupra pieţei, remarcându-se o încetinire a cererii de credite noi. Se observă o orientare a clienţilor spre credite cu dobânzi fixe, a declarat Kalinov la ZF Live.
„Ca dinamică, la noi anul trecut ponderea creditelor era de 15% pe rată fixă şi restul variabilă. Acum am ajuns la 50/50 dobândă variabilă versus fixă“.
Potrivit managerului Raiffeisen Bank, încă nu se vede o efervescenţă a creditării ca în 2007-2008, dar sunt semne de creştere, iar tendinţa se va menţine în următorii 1-2 ani.
Rezultatele băncii în 2017:
In 2017, a fost o piata activa, iar persoanele fizice au fost motorul. Crestere pe toate segmentele: persoane fizice, IMM si corporatii.
▪️Credite: A fost un interes mai mare pentru creditele ipotecare. Se cer mai multe locuinte noi.
▪️Dobanzi: Raportul dintre cererea pentru dobanza variabila vs. dobanba fixa s-a echilibrat.
▪️Startup-uri: Mergem mai aproape de clientii startup, ca sa intelegem mai bine dinamica lor si nevoile lor de dezvoltare. ▪️IMM-uri: 2018 va fi anul IMM-urilor – linie de finatare pe 5 ani, prin COSME, pentru investitii.
▪️Digital: In viitor, bancile vor deveni consultanti digital, prin oferte si produse personalizate in aplicatiile de online banking proprii.