Un studiu desfășurat de compania Revolut în rândul a 3000 de tineri (18-38 ani) ne arată că brașovenii sunt cei mai economi românii și conduc în top cu economii medii de 108,69 euro pe lună, urmați de bucureșteni care reușesc să pună deoparte circa 89,25 euro lunar.
Revolut a analizat obiceiurile de economisire ale tinerilor din România și din alte țări europene în cadrul unui studiu desfășurat pe un eșantion de peste 11.000 de respondenți, dintre care 3000 de români. Datele rezultate relevă faptul că 47.57% dintre tinerii români cu vârsta cuprinsă între 18 și 38 de ani economisesc în mod constant, în timp ce 17,11% nu reușesc deloc să pună bani deoparte.
Peste 70% dintre tinerii din România susțin că le face plăcere să își gestioneze finanțele personale, deși majoritatea (61,45%) își face griji cu privire la viitorul financiar și consideră că este dificil să strângă bani în mod frecvent. Conform datelor înregistrate, cei mai mulți ”millennials” economisesc utilizând conturi de economii (47,95%) și numerar (23,22%), în timp ce numărul celor care aleg variante precum acțiuni, obligațiuni și fonduri mutuale nu depășește 6%.
Cei care reușesc să economisească strâng bani pentru vacanțe (38,26%), pentru a achiziționa o locuință (22,27%) și pentru cheltuieli neprevăzute (10,67%). Peste 6% fac acest lucru pentru un autoturism sau pentru a cumpăra diferite dispozitive, iar procentul celor care pun lunar sume de bani într-un cont pentru copii este de 5,68%.
Generația ”millennials” din România și pensia
Pensia pare să aibă un rol extrem de important pentru majoritatea tinerilor. Astfel, 90,6% susțin că îi preocupă foarte mult să beneficieze de o pensie, iar 71,4% își doresc să primească de la angajatori mai multe sfaturi și informații despre pensie și alte beneficii asemănătoare. În mod paradoxal, în ciuda interesului crescut pentru veniturile din anii de pensie, doar 5% dintre tineri economisesc în acest scop.
Tinerii români și creditele ipotecare
Un interes mai crescut poate fi constatat atunci când vine vorba despre investițiile în imobiliare. Spre deosebire de vestici, 59% dintre tinerii din România preferă să dețină propria locuință în detrimentul închirierii, însă un cămin propriu rămâne un lux pentru mulți dintre ei. Peste jumătate dintre respondenți (55,81%) consideră că este foarte dificil să achiziționeze o primă casă și mai mult de 60% întâmpină dificultăți în a accesa un credit ipotecar, proces pe care îl consideră anevoios și stresant. Chiar și în această situație, aproape 58% dintre cei care își doresc să aibă propria locuință intenționează să solicite un împrumut.
Cât economisesc tinerii din principalele orașe din România?
În mod surprinzător, capitala nu deține locul întâi în ceea ce privește sumele economisite de tineri, deși înregistrează cele mai ridicate salarii la nivel național. Brașovenii sunt în topul clasamentului, cu economii medii de 108,69 euro pe lună, urmați de bucureșteni care reușesc să pună deoparte circa 89,25 euro lunar. Sume aproximativ asemănătoare economisesc și tinerii din Iași (86,59 euro/lună) sau Cluj (83,31 euro/lună), cu circa 60% mai mult față de timișoreni, cărora le rămân în medie 50,17 euro după cheltuielile din fiecare lună.
Cât economisesc tinerii din principalele capitale ale Europei?
Conform studiului Millennial Money Report, europenii care reușesc să economisească cei mai mulți bani lunar sunt berlinezii. Aceștia pun deoparte în fiecare lună peste 291 de euro, fiind îndeaproape urmați de londonezi, cu 288 de euro lunar și de tinerii din Copenhaga, care economisesc 266 de euro la fiecare salariu. Bucureștenii economisesc mult mai puțin și față de vecinii din Budapesta (177,62 euro/lunar) sau cei din Sofia (130,19 euro/lunar).