11 tari din zona euro au anuntat astazi ca vor sa introduca rapid o taxa pe tranzactiile financiare, proiect privit cu ostilitate de alte state europene, scrie AFP. Propunerea lansata in urma cu un an de Comisia Europeana a fost intr-un punct mort din cauza dezacordurilor profunde dintre cele 27 state membre, care au persistat si la summit-ul UE din iunie.
Ideea relansarii proiectului sub forma unei cooperari profunde, care necesita participarea a cel putin noua state UE, s-a accelerat in ultimele doua saptamani.
Franta si Germania, principalele promotoare, au trimis o scrisoare statelor partenere pentru un punct de vedere clar. Luni seara, Comisia Europeana a primit scrisori din partea a sapte tari, Germania, Franta, Belgia, Portugalia, Slovenia, Austria si Grecia.
Comisarul pentru Fiscalitate, Algirdas Semeta, a anuntat la o reuniune a ministrilor de Finante din UE, de la Luxemburg, ca alte patru state si-au exprimat intentia de a introduce taxa, respectiv Italia, Spania, Slovacia si Estonia.
Comisia Europeana vrea sa prezinte o propunere de cooperare aprofundata la viitoarea reuniune a ministrilor de Finante din UE, din 13 noiembrie, in vederea unui acord pana la sfarsitul acestui an.
Germania si Olanda nu sunt de acord
Baza discutiilor o reprezinta o propunere a CE din septembrie 2011, care prevede taxarea tuturor tranzactiilor financiare efectuate intre institutiile financiare. Schimburile de actiuni si obligatiuni vor fi taxate cu 0,1% din valoarea tranzactiilor, iar contractele pentru instrumente derivate cu 0,01%.
Ministrul de Finante din Marea Britanie, George Osborne, tara unde au loc trei sferturi din tranzactiile financiare din Europa, a explicat ca aceasta taxa nu se aplica in alte centre financiare importante din lume, precum New York, Hong Kong si Singapore.sboner sustine ca Marea Britanie nu va bloca initiativa celor 11 tari, dar a subliniat incertitudinile legate de tipul produselor financiare vizate si impactul asupra finantelor publice ale statelor implicate.
Germania se opune ca veniturile generate de aceasta taxa sa alimenteze partial bugetul UE, asa cum propune Franta.
Comisia Europeana estimeaza ca taxa pe tranzactiile financiare va genera venituri de 57 de miliarde de euro pe an, daca toate tarile europene vor participa. In zona euro exista tari care sunt total impotriva acestei taxe, precum Olanda.
Ministrii de Finante din UE trebuie sa discute marti si problema spinoasa a supravegherii comune a bancilor europene, calificata de ministrul suedez Anders Borg drept „foarte dificila”. Dezacordurile persista intre europeni in privinta calendarului de punere in practica a proiectului, care prevede conferirea rolului de supraveghere Bancii Centrale Europene.