Inflația de 8,2% din decembrie 2021 este cea mai mare din ultimii 10 ani, iar fără măsuri administrative pentru a face față prețurilor mari la energie electrică și gaze, inflația ar putea trece la două cifre în această primăvară, arată o analiză a ING Bank realizata de economistul șef Valentin Tătaru. Cum măsurile sunt incă încă in dezbatere, ING anunță că a suspendat estimarea medie a inflației de 7,2% pentru 2022 până când vor exista mai multe informații privind setul de măsuri adoptate.
Inflația din decembrie a fost mai mare decât estimarea ING de 7,7%, exclusiv datorită creșterii estimate de Institutul de Statistică pentru energia electrică (+6,3% față de luna precedentă) și gaze naturale (+1,44%). Iar banca recunoaște că in acest moment este tot mai greu sa măsori dinamica prețurilor din energie, prin urmare, este de așteptat să existe o volatilitatea mare atât a inflației reale, cât și a estimărilor.
De asemenea, îngrijorătoare este și inflația de bază care se îndepărtează semnificativ față de intervalul țintă de 1,5%-3,5% al Băncii Naționale a României, ajungând la 4,7% în decembrie de la 4,3% luna precedentă. Iar tendința ascendentă s-ar putea să nu continue în același ritm, arată analiza ING.
„Pentru cei care iubesc cifrele, inflația de astăzi arată o creștere destul de generalizată a prețurilor. Produsele alimentare au crescut cu 0,8% în decembrie față de luna precedentă, cele nealimentare cu 0,7% și serviciile cu 0,4%. Este evident că transmiterea prețului energiei către restul economiei este în plină desfășurare și fără măsuri administrative care să atenueze impactul, o rată a inflației de 10%, în trimestrul doi, nu este o posibilitate îndepărtată”, arată Valentin Tătaru în analiza publicată recent.
Referindu-se la dobânda cheie din acest an, Valentin Tătaru consideră că vom avea o rată cheie de minim de 3%.
”În ceea ce privește reacția băncii centrale, cifra de azi cu siguranță nu arată bine, dar ca de obicei BNR se va uita dincolo de ciclul de inflație. Măsurile administrative aflate în discuție ar putea fi motivul de a nu împinge creșteri mai mari de dobânzi. Totuși, având în vedere evoluțiile regionale și inflația de bază mai ridicată, credem că rata cheie de 3% este minimul pe care banca Centrala il va ajunge în acest an”, se arată în analiza ING semnată de Valentin Tătaru.
Reamintim că si alti economisti merg pe acest scenariu cu o inflatie formata din doua cifre. Recent, Ionut Duitru, economistul sef al Raiffesien Bank, isi arata ingrijoarea privind inflatia si posibilitatea ca acesta sa atingă 10% in primavara.