BNR plateste statului un impozit special, de 80% din profitul anual. In urma cu doi ani, Banca Centrala Europeana (BCE) a recomandat autoritatilor romane aplicarea cotei standard de impozit pe profit, de 16%, in locul impozitului special de 80%.
Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, a declarat ca autoritatile statului roman trebuie sa accepte o mai mare independenta Bancii Nationale a Romaniei, aceasta fiind o conditie pentru intrarea Romaniei in zona euro, una dintre masurile practice necesare este schimbarea modului in care banca centrala plateste impozitele la stat, conform News.ro
Raportul de convergenta pentru 2016 publicat de Comisia Europeana arata ca Romania nu indeplineste doua din cele cinci criterii necesare pentru adoptarea euro, primul fiind compatibilitatea legislatiei nationale cu tratatul de functionare a Uniunii Europene.
„In acest sens, se considera ca Romania nu indeplineste acest criteriu de aderare. Este necesara o mai mare independenta a Bancii Nationale a Romaniei in raport cu autoritatile statului, guvern in sens larg – toate autoritatile statului – si o mai pronuntata independenta financiara – un mai mare control asupra modului in care Banca Nationala isi plateste impozitul pe venit catre stat, practic nu ar mai trebui platit lunar, ci la sfarsit de an, cand se stabilesc in mod cert veniturile anuale ale Bancii Nationale”, a afirmat Olteanu, intr-un interviu acordat Realitatea TV.
„Este important de subliniat in privinta acestui criteriu legislativ ca, in acest moment, Romania merge in directia opusa. Daca dorim sa mergem spre Zona Euro, trebuie sa intelegem mesajul Comisiei Europene ca trebuie sa consolidam si sa adancim independenta Bancii Nationale si nu sa o restrangem sau sa subordonam Banca Nationala altor autoritati ale statului, asa cum exista discutii in spatiul public”, a mai spus Olteanu.
Declaratiile viceguvernatorului BNR vin dupa ce, in lunile aprilie si mai, parlamentaii Cristiana Anghel si Daniel Zamfir, au propus initiative legislative de schimbare a statului BNR astfel incat conducerea bancii centrale sa nu mai beneficieze de imunitate totala, atat civila, cat si penala, iar consiliul de administratie al BNR sa fie avizat de Parlament.