Senatorul PNL Florin Cîţu a declarat miercuri că măsurile anunţate marţi de ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici dinamitează sectorul privat şi economia.
„Guvernul României este pe cale să adopte o ordonanţă care dinamitează sectorul privat şi bineînţeles dinamitează economia şi nu a trebuit să aşteptăm mult pentru aceste concluzii. Astăzi pieţele de capital de la Bucureşti scad cu aproape 9 puncte procentuale, iar singura bancă cu capital românesc este aproape de a fi închisă de la tranzacţionare astăzi, pentru că se apropie scăderea de 15 procente. Cam acesta este efectul doar a anunţării măsurilor din ordonanţa de urgenţă. În primul rând, trebuie să îi cer lui Eugen Teodorovici să îşi ceară scuze personal faţă de mine, pentru că de fiecare dată i-am spus că măsurile pe care le-a luat în 2018 vor duce la dezastrul în buget şi la un deficit bugetar mare. Chir la începutul acestei ordonanţe se spune – luând în considerare că în situaţia neadoptării acestor măsuri în regim de urgenţă deficitul bugetar în anul 2019 va depăşi pragul de 3% din PIB prevăzut de Tratatul privind funcţionarea UE, ceea ce va avea ca principală consecinţă negativă declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de deficit excesiv”, a spus Cîţu la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că plafonarea dobânzilor la împrumuturi înseamnă „să omori pe cei care au depozite în sistemul bancar”.
„Să plafonezi dobânzile la împrumuturi înseamnă implicit să omori pe cei care au depozite în sistemul bancar. Prin această ordonanţă, românii care aveau bani în sistemul bancar şi economiseau, astăzi pierd bani şi pierd mulţi bani. Mai mult, această dobândă este plafonată sub rata inflaţiei, deci în loc să îi ajute pe cei care încearcă să economisească şi să investească în viitor, îi omoară. Pilonul 2 de pensii, şi acolo lucrurile duc spre o naţionalizare care nu va fi făcută cu mâna Guvernului, va fi făcută implicit, oamenii vor pleca din România. În acest moment, aşa cum este structurată taxarea acestui sector, nu există niciun motiv pentru companiile care administrează astăzi fondurile din Pilonul 2 de pensii să rămână în România şi veţi vedea că aceste afaceri se vor retrage”, a mai spus Cîţu.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat marţi că Executivul propune ca, de la 1 ianuarie 2019, să se aplice instituţiilor financiar-bancare o taxă denumită ”taxa pe lăcomie”, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare, impactul acestei măsuri putând ajunge la trei miliarde de lei.