Conform BNR, rezervele internaționale au crescut în iulie, cu 3.8% lună/lună și cu 5.2% an/an la 41.8 miliarde euro, un nivel record. Se evidențiază majorarea valorii rezervei de aur cu 5.5% lună/lună și cu 29.9% an/an la 5.6 miliarde euro, pe fondul creșterii cotațiilor metalului galben spre maxime istorice. Rezervele valutare au crescut cu 3.6% lună/lună și cu 2.2% an/an la 36.2 miliarde euro.
Economiștii consideră că nivelul actual al rezervelor internaționale este unul confortabil ce poate face față unor noi șocuri macro-financiare.
Potrivit BNR, în cursul lunii iulie au avut loc intrări de 4,722 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunile de obligaţiuni denominate în dolari americani ale Ministerului Finanţelor Publice de 2,785 miliarde de echivalent euro) şi altele.
De asemenea, au avut loc ieşiri de 3,475 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, plăţi din contul Comisiei Europene şi altele.
Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia a crescut cu aproape 30% fata de anul trecut.
Plăţile scadente în luna august 2020 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 305 milioane euro.