Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Cristian Sporiș (Raiffeisen Bank) pune punctul pe i: ”O tranziție întârziată sau deficitară către economia verde a României poate însemna limitarea accesului la sume importante de finanțări europene”
Share
Notification Show More
Latest News
Studiu Raiffeisen Bank: Participanții la festivaluri preferă plățile digitale, iar bugetul de cheltuieli pentru 32% dintre ei variază între 300 și 500 de lei. Laura Mihăilă: ”Seria noastră Despre Bani 1:1 merge mai departe cu un studiu care arată că românii nu doar iubesc festivalurile, dar își doresc experiențe digitale, rapide și sigure”
Stiri de top
Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O analiză conceptuală asupra evoluției cursului real de schimb în Europa Centrală și de Est după izbucnirea pandemiei
Analize Stiri de top
Garanti BBVA lansează creditul de nevoi personale cu dobândă și comisioane zero. Mustafa Tiftikcioğlu: ”Dorim să punem la dispoziție o soluție rapidă, simplă și eficientă din punct de vedere al costurilor, care să răspundă nevoilor financiare personale, fără povara dobânzilor sau a comisioanelor lunare”
Stiri de top
De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Banking Sustenabil > Cristian Sporiș (Raiffeisen Bank) pune punctul pe i: ”O tranziție întârziată sau deficitară către economia verde a României poate însemna limitarea accesului la sume importante de finanțări europene”
Banking Sustenabil

Cristian Sporiș (Raiffeisen Bank) pune punctul pe i: ”O tranziție întârziată sau deficitară către economia verde a României poate însemna limitarea accesului la sume importante de finanțări europene”

Cornel Dinu
Last updated: 04/04/2022 11:46
Cornel Dinu 3 ani ago
Share
Cristian Sporiș, Vicepreședinte Raiffeisen Bank
SHARE

O tranziție întârziată sau deficitară către economia verde a României poate însemna limitarea accesului la sume importante de finanțări europene, susține Cristian Sporiș, Vicepreședinte Corporații la Raiffeisen Bank, în cadrul unui interviu acordat publicației GreenCommunity. În opinia sa, impactul economic și financiar global al schimbărilor climatice afectează, direct sau indirect, majoritatea companiilor, iar datorită acestui aspect tema sustenabilității nu mai este doar un subiect de nișă, “nice to have”. Cristian Sporiș subliniază că, în noua conjunctură, ”băncile devin un catalizator și un educator al pieței, întrucât reglementările europene, de exemplu Taxonomia EU, sunt în plină dezvoltare, iar acestea pot părea greu de înțeles și transpus pentru unii dintre agenții economici”. Totodată, oficialul Raiffeisen Bank explică ce măsuri ar putea fi adoptate pentru a favoriza procesul de tranziție al țării noastre către economia verde.

Contents
Cum se adaptează economia românească la conceptele de dezvoltare durabilă și sustenabilitate și care sunt principalele măsuri administrative necesare pentru simplificarea tranziției către economia verde?Cât de receptiv este mediul de business local față de îndeplinirea obiectivelor ESG (Environmental, Social and Governance), asumate de Guvernele Uniunii Europene și cum tratează problematica comunitatea bancară din România, în condițiile în care băncile pot acționa ca un catalizator important în reorientarea fluxurilor financiare către activități durabile, sprijinind industriile și guvernele.Care poate fi contribuția Planului Național de Redresare și Reziliență la dezvoltarea economiei verzi din România și cât de capabile sunt companiile și autoritățile să absoarbă toți banii verzi alocați țării noastre prin acest program? Ce fel de afaceri sustenabile pot fi dezvoltate cu bani de Uniunea Europeană și care sunt previziunile dumneavoastră cu privire la reușita implementării efective a PNRR?Continuarea interviului este disponibilă pe www.GreenCommunity.ro!

Cum se adaptează economia românească la conceptele de dezvoltare durabilă și sustenabilitate și care sunt principalele măsuri administrative necesare pentru simplificarea tranziției către economia verde?

Tranziția către o economie verde este un obiectiv asumat de România în 2015, în calitatea sa de membru ONU, prin adopatarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Sustenabilă, care include un set de 17 Obiective de Dezvoltare. În plus, prin Pactul Ecologic, Europa își dorește să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Aceste obiective aduc în prim plan o nevoie de transformare fără precedent, atât în mediul de business, instituțional, politic, dar și social. Din această perspectivă, simplificarea tranziției poate fi un deziderat ambițios, întrucât este esențial să asigurăm mecanismele unei tranziții juste. O tranziție întârziată sau deficitară către economia verde a României poate însemna limitarea accesului la sume importante de finanțări europene. Dintre măsurile care să favorizeze tranziția către economia verde pot fi: oferirea de stimulente pentru favorizarea investițiilor ”verzi”, atât publice, cât și private; abordarea segmentară a sectoarelor consumatoare de resurse; facilitarea accesului la finanțare a companiilor prin intermediul instrumentelor financiare dedicate “înverzirii economiei”. Totodată, nu este deloc de neglijat aspectul ce ține de educație, întrucât conștientizarea aspectelor corelate cu schimbările climatice o vom obține doar prin educație și informare corespunzătoare.

Cât de receptiv este mediul de business local față de îndeplinirea obiectivelor ESG (Environmental, Social and Governance), asumate de Guvernele Uniunii Europene și cum tratează problematica comunitatea bancară din România, în condițiile în care băncile pot acționa ca un catalizator important în reorientarea fluxurilor financiare către activități durabile, sprijinind industriile și guvernele.

Când discutăm despre finanțarea sustenabilă, rolul bancilor excede rolul lor fundamental, acela de a aloca și de a ghida fluxurile de capital, rol indiscutabil esențial în orice economie de piață. Băncile devin un catalizator și un educator al pieței, întrucât reglementările europene, de exemplu Taxonomia EU, sunt în plină dezvoltare, iar acestea pot părea greu de înțeles și transpus pentru unii dintre agenții economici. Impactul economic și financiar global al schimbărilor climatice afectează, direct sau indirect, majoritatea companiilor, iar datorită acestui aspect tema sustenabilității nu mai este doar un subiect de nișă, “nice to have”. Responsabilitatea sectorului financiar în ceea ce privește sustenabilitatea este extrem de importantă și face ca investițiile în sustenabilitate să fie în lumina reflectoarelor de ceva vreme. Companiile mari și medii, în număr din ce în ce mai mare, au adăugat în strategia lor componente ce susțin trecerea către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon sau alte emisii. La nivelul IMM-urilor este nevoie de susținere și know how în acest demers, întrucât procesul poate fi unul care să presupună investiții importante și nu toate aceste companii dispun de resursele necesare.

Care poate fi contribuția Planului Național de Redresare și Reziliență la dezvoltarea economiei verzi din România și cât de capabile sunt companiile și autoritățile să absoarbă toți banii verzi alocați țării noastre prin acest program? Ce fel de afaceri sustenabile pot fi dezvoltate cu bani de Uniunea Europeană și care sunt previziunile dumneavoastră cu privire la reușita implementării efective a PNRR?

 

Continuarea interviului este disponibilă pe www.GreenCommunity.ro!

You Might Also Like

Studiu Raiffeisen Bank: Participanții la festivaluri preferă plățile digitale, iar bugetul de cheltuieli pentru 32% dintre ei variază între 300 și 500 de lei. Laura Mihăilă: ”Seria noastră Despre Bani 1:1 merge mai departe cu un studiu care arată că românii nu doar iubesc festivalurile, dar își doresc experiențe digitale, rapide și sigure”

Mihail Ion este numit Vicepreședinte Retail în cadrul Raiffeisen Bank România, în locul lui Vladimir Kalinov

Raiffeisen Bank își extinde oferta de produse de economisire și lansează Depozitul Fresh Money, cu dobândă de 6,5% pe an. Andra Ion: ”Observăm că economisirea este un prim pas în planificarea financiară responsabilă și consolidarea stabilității financiare”

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

Raiffeisen Bank și PIVOT-C lansează COMPETITIV – programul executiv care pregătește liderii pentru economia viitorului. Sorin Suciu: ”COMPETITIV este acel program care oferă un cadru potrivit pentru echiparea liderilor cu instrumentele necesare să transforme provocările în oportunități”

TAGGED: Credit Verde, PNRR, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, banking sustenabil, credit sustenabil, Raiffeisen Bank, Cristian Sporis
Cornel Dinu 04/04/2022
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article Valentin Tătaru, ING: BNR va crește dobânda cheie la 3%. România va evita o recesiune tehnică
Next Article BRD intră in comunitatea verde și lansează creditul pentru consum Expresso Verde și creditul ipotecar Habitat Verde

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Studiu Raiffeisen Bank: Participanții la festivaluri preferă plățile digitale, iar bugetul de cheltuieli pentru 32% dintre ei variază între 300 și 500 de lei. Laura Mihăilă: ”Seria noastră Despre Bani 1:1 merge mai departe cu un studiu care arată că românii nu doar iubesc festivalurile, dar își doresc experiențe digitale, rapide și sigure”

2 ore ago

Mihail Ion este numit Vicepreședinte Retail în cadrul Raiffeisen Bank România, în locul lui Vladimir Kalinov

3 zile ago

Raiffeisen Bank își extinde oferta de produse de economisire și lansează Depozitul Fresh Money, cu dobândă de 6,5% pe an. Andra Ion: ”Observăm că economisirea este un prim pas în planificarea financiară responsabilă și consolidarea stabilității financiare”

o săptămână ago

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

o săptămână ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?