Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie 2024 la 5,9%, de la 6,61% în martie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,07%, cele nealimentare cu 7,17%, iar serviciile cu 10,05%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Chiar dacă așteptările erau mult setate în sus (6,4%), analiștii nu s-au lăsat impresionați de prima impresie. Cauza unei inflații de 5,9% stă în prețurile plafonate pentru energie electrică și gaze.
Potrivit INS, cele mai mari creșteri la alimente sunt conservele de fructe, carnea de vita, pestele și băuturile. La mărfurile nealimentare detergenții s-au scumpit cel mai mult. De asemenea, a crescut prețul serviciilor.
„Indicele preţurilor de consum în luna aprilie 2024 comparativ cu luna martie 2024 a fost 100,08%. Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 2,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2024 comparativ cu luna aprilie 2023 a fost 5,9%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2023 – aprilie 2024) faţă de precedentele 12 luni (mai 2022 – aprilie 2023) a fost 8,1%”, se arată în comunicatul INS.
„Inflația din România a scăzut la 5,9% în aprilie de la 6,6% în luna precedentă. A existat un impact mare (neanticipat) estimat de Institutul Național de Statistică în ceea ce privește măsurile guvernamentale de plafonare a prețurilor intermediare la gaze, care – împreună cu scăderea prețului energiei electrice – a redus cota generală cu aproximativ 0,6 puncte procentuale”, explică economiștii ING.
Dacă renunțăm la efectul energetic, evoluția prețurilor nu oferă o poză favorabilă în acest moment
Potrivit unei analize ING, inflația serviciilor rămâne la două cifre – 10,1%, și chiar a accelerat în termeni lunari la 0,6% de la 0,4% în luna anterioară, pe baza presiunilor generale ale prețurilor. Inflația non-alimentară scade doar din inertia prețurilor energetice, dar eliminând acest lucru, acestea s-au accelerat de fapt atât în termeni lunar, cât și anual.
Între timp, inflația alimentară rămâne oarecum mai bine ancorată- beneficiază de prețurile mai scăzute ale mărfurilor agroalimentare și de plafonarea pentru alimentele de bază.
Cu alte cuvinte, dacă privim aceste cifre de la Statistică, nu ar trebui să ne lăsăm păcăliți de noile date. Dincolo de ele există multă îngrijorare, spun economiștii care așteaptă cu mult interes raportul asupra inflației prezentat în 15 mai.
Maine, când BNR va prezenta Raportul asupra inflației din luna mai vom afla dacă scăderea (peste așteptări) a fost o surpriză și pentru BNR.
Dacă așa stau lucrurile, va exista o reducere a ratei de dobanda încă din iulie – mai probabil decât în august, așa cum anunțau ieri analiștii ING într-o noua opinie. Economiștii ING consideră că nu există loc pentru reduceri importante de dobandă în acest an, iar ca banca centrală este limitată la o tăiere de 50 pb până la sfârșitul anului.
Rata inflației a scăzut la 5,9% a/a în aprilie, de la 6,6% în martie, în principal din cauza scăderii puternice a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, spun și economiștii de la BCR.
Analiștii susțin că această tendință va duce la prima reducere a ratei cheie de 25 pb, în ședința Consiliului de administrație din 5 iulie. De asemenea, analiza precizează ca rata cheie, la final de an, va fi de 6,00% (față de 7,00% în prezent). BCR revizuiește prognoza IPC la sfârșitul anului la 4,2% a/a.