Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au lucrat ani de zile în linişte pentru crearea unui nou sistem de plăţi care ar putea permite în cele din urmă clienţilor să renunţe la cardurile lor Visa şi Mastercard, cel mai recent indiciu că regiunea caută să se desprindă de două din cele mai importante companii de procesare plăți din lume, transmite Bloomberg.
Wero, o alternativă puternică la marile companii din SUA, permite plăți transfrontaliere deja în Germania, Belgia și Franța
Proiectul Wero (portofel digital lansat în cadrul Iniţiativei Europene de Plăţi – EPI) se extinde acum în cea mai mare parte a Europei Occidentale. Susţinut de 16 procesatori de plăţi şi bănci importante, inclusiv BNP Paribas SA, Deutsche Bank AG şi Worldline SA, în cele din urmă platforma va permite, de exemplu, unui client german să plătească instant o notă de plată la un hotel din Franţa folosind propriul lui cont bancar în loc de Visa sau Mastercard.
Poate părea simplu, dar dacă firmele reuşesc implementarea proiectului, Visa şi Mastercard vor pierde taxe de miliarde de dolari, pe care le percep de la comercianţii europeni de fiecare dată când consumatorii îşi folosesc cardul.
Dar, şi mai important, este un exemplu de modul în care Europa nu mai vrea să depindă de SUA pentru infrastructura cheie, financiară sau de alt tip.
Martina Weimert la lansarea Wero în Franța: Wero este unic, o soluție de ultimă oră, suverană, concepută de și pentru europeni
„Suntem încântați să anunțăm lansarea Wero în Franța. Ne propunem să simplificăm viața și plățile. Wero este unic. Este o soluție de ultimă oră, suverană, concepută de și pentru europeni, care permite ca toate tipurile de plată să fie prezentate într-o singură soluție de plată, începând cu plățile de la persoană la persoană, încorporând totodată promisiunea de imediatitate și securitate bancară. Am ajuns la momentul potrivit în era plăților digitale, oferind soluția pe care europenii o așteaptă pentru plățile lor.”, a declarat Martina Weimert, CEO EPI, la lansarea Wero în Franța.
Wero are un drum lung de parcurs până să se concureze cu Visa și Mastercard, care procesează împreună zeci de trilioane de dolari la nivel global în fiecare an.
„Suntem un fel de start-up”, spunea recent Weimert, însă vorbim de unul care are deja 500 de milioane de euro (553 de milioane de dolari) de la susținătorii săi și o bază de clienți gata alcătuită de participanții săi.
UPDATE. Joachim Schmalzl: Lansarea Wero marchează un pas important către creșterea independenței financiare a Europei
„Lansarea Wero marchează un pas important către creșterea independenței financiare a Europei. Vor urma și alte funcționalități, care vor stabili Wero ca soluție centrală pentru toate tranzacțiile. Scopul nostru este să construim în mod durabil această soluție inovatoare, deschizând calea pentru un viitor sigur și eficient al plăților digitale în Europa”, a declarat și Dr. Joachim Schmalzl, Președintele EPI.
Serviciile Wero urmează să fie disponibile atât prin propria sa aplicaţie cât şi prin platformelor băncilor participante la proiect.
Bănci partenere
Pe lista băncilor decise să adopte Wero, regăsim deja instituții prezente și în România – ING sau Societe Generale.
Puteți utiliza Wero doar dacă banca dvs. parteneră se regăseşte pe listă. Însă, lista băncilor membre este în continuă creștere, anunţă wero.
UPDATE. Din 30 septembrie 2024, soluția europeană de plată instantă va fi disponibilă clienților francezi ai BNP Paribas, Groupe BPCE, Crédit Agricole, Crédit Mutuel Alliance Fédérale, Crédit Mutuel Arkéa, La Banque Postale și Société Générale, precum și pentru multe dintre filialele acestora. În timp ce majoritatea băncilor vor oferi inițial Wero prin intermediul aplicațiilor, clienții La Banque Postale vor putea efectua plăți folosind aplicația Wero, dezvoltată de EPI.
În octombrie 2023, European Payments Initiative (EPI) achiziționa rețeaua de plăți de comerț electronic iDeal din Țările de Jos și compania fintech Payconiq International din Luxemburg. De la această achiziție a plecat schema platformei de plați instant unificate pentru Europa.
Atunci, EPI anunța că vrea să devină lider în peisajul plăților europene. De asemenea, luam la cunoștință de angajamentul EPI – să ofere Europei o soluție de plată digitală inovatoare, sigură și instantanee.
EPI anunta ca început să pregătească implementarea soluției sale de plată în Belgia, Franța, Germania, urmată de Țările de Jos – țări care împreună reprezintă mai mult de jumătate din toate plățile fără numerar din zona euro, înainte de a se extinde în alte țări europene.
Visa şi Mastercard, înfiinţate de bănci în anii ‘1950 şi ‘1960 ca o alternativă la numerar, au procesat anul trecut 14.800 miliarde de dolari şi, respectiv, aproximativ 9.000 miliarde de dolari, obţinând comisioane din gestionarea tranzacţiilor.
Conform datelor Boston Consulting Group, veniturile din plăţi au înregistrat o rată anuală de creştere de 8,3% în perioada 2017 – 2022, astfel încât veniturile ajung la 1.600 miliarde de dolari, potrivit Agerpres.ro.