Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Alpha Bank, la câțiva pași de declanșarea conflictului colectiv de muncă, înaintea fuziunii cu UniCredit. Primele negocieri au eșuat
Share
Notification Show More
Latest News
FOTO. Caravana9 pornește la drum: Fundația9 transformă cultura într-o mișcare națională, cu ajutorul BRD
Stiri de top
„Taraba cu Parale” ajunge la Mamaia: Lecții interactive de educație financiară pentru turiști și localnici între 11 și 13 iulie
Stiri de top
Cea mai importantă conversație E ȘI despre pepeni. BCR, împreună cu BCR Social Finance, deschide conversația despre protejarea identității locale în agricultură și susținerea fermierilor din Dăbuleni. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Avem nevoie să deschidem conversații reale despre rolul economiei în viața comunităților”
Stiri de top
Cinci companii românești sunt în proces de extindere internațională după prima ediție MoonShotX. Programul continuă din toamnă cu o nouă ediție. Cristian Sporiș, Raiffeisen Bank: ”Ne dorim să dăm acest exemplu – că firmele românești pot concura cu succes cu alte companii globale”
Stiri de top
Exim Banca Românească rupe tăcerea: „Nicio ilegalitate, nicio finanțare de la stat. Schimbarea sediul – management strategic”
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Informații financiare > Alpha Bank, la câțiva pași de declanșarea conflictului colectiv de muncă, înaintea fuziunii cu UniCredit. Primele negocieri au eșuat
Informații financiare

Alpha Bank, la câțiva pași de declanșarea conflictului colectiv de muncă, înaintea fuziunii cu UniCredit. Primele negocieri au eșuat

Gabriela Dinu
Last updated: 28/03/2024 13:25
Gabriela Dinu 1 an ago
Share
SHARE

Angajații Alpha Bank încearcă să se protejeze la viitoare disponibilizări și să obțină salarii mai bune, înainte ca banca să fie preluată de UniCredit, printr-un contract colectiv de muncă pe 2 ani agreat cu actualul angajator, primul negociat de sindicatul Vocea Noastră, înființat în urmă cu câteva luni. După aproape trei luni de discuții, negocierile au eșuat, scrie Profit.ro.

„Pot să vă confirm astăzi că negocierile au eșuat, urmând să fie respectați pașii legali înainte de declanșarea conflictului colectiv de muncă”, a declarat, pentru Profit.ro, Luminița Gabriela Tudosie, liderul Sindicatului Vocea Noastră din Alpha Bank.

Până în toamna anului trecut, Alpha Bank nu a avut un sindicat intern.

Angajații l-au înregistrat pe primul în septembrie, iar în noiembrie, după anunțul-surpriză din octombrie că banca va fi preluată de UniCredit, au cerut și obținut în instanță recunoașterea reprezentativității pentru a putea negocia primul contract colectiv de muncă. În noul sindicat au intrat imediat 1.181 de angajați, adică mai mult de jumătate din totalul de 2.071 care lucrează în bancă, iar acum numărul membrilor a urcat la 1.300, adică două treimi din personal.

Pe 10 noiembrie 2023, Vocea Noastră a cerut Judecătoriei sector 6 să i se recunoască reprezentativitatea pentru a negocia contractul colectiv de muncă și, cum avea ca membri mai mult de 35% din angajații Alpha Bank, cât cere legea, a obținut hotărâre favorabilă a instanței două săptămâni mai târziu, pe 23 noiembrie. „Pot să vă confirm astăzi că negocierile au eșuat, urmând să fie respectați pașii legali înainte de declanșarea conflictului colectiv de muncă”, a declarat, pentru Profit.ro, Luminița Gabriela Tudosie, liderul Sindicatului Vocea Noastră din Alpha Bank. Legea 367 a dialogului social prevede un termen de 3 zile după eșuarea negocierilor în care banca poate să răspundă sau să vină cu contraofertă, apoi reprezentanții angajaților trebuie să se adreseze Inspectoratului Teritorial de Muncă și, după depunere, procedura conflictului colectiv de muncă e declanșată. La jumătatea săptămânii viitoare este de așteptat să se oficializeze situația.

În negocierile sindicatului Alpha Bank cu conducerea băncii, nu au putut fi agreate nici nivelul majorărilor salariale, nici salariul minim brut, nici pachetele compensatorii pentru angajații care ar urma să părăsească banca. Sindicatele doresc să fie plătite 12 salarii compensatorii, așa cum au prevăzut spre exemplu angajații din BRD, BCR, Raiffeisen și CEC, față de oferta de doar 6 salarii a conducerii Alpha.

Un contract colectiv încheiat de acum pe termen de doi ani va trebui să fie respectat după preluare și de UniCredit, care are agreat cu proprii angajați doar 6 salarii compensatorii în caz de disponibilizare, spune sindicatul. Vocea Noastră din Alpha Bank va coexista cu sindicatul din UniCredit, după fuziune, în piață mai existând reprezentare prin mai multe sindicate și la BCR, spre exemplu. „Primul sindicat constituit în Alpha Bank anul trecut s-a afiliat la Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci – FSAB și se află acum în negocieri pentru contractul colectiv de muncă. Au început în ianuarie, dar nu au putut ajunge la o înțelegere. Declanșarea unui conflict colectiv de muncă este mereu posibilă, dar mai sunt pași înainte de aceasta când negocierile eșuează”, a declarat, pentru Profit.ro, Paraschiv Constantin, președintele FSAB.

Liderul federației sindicale din asigurări și bănci spune că Alpha Bank nu a avut până acum sindicat, la fel cum nu au nici multe alte bănci, pentru că „patronatul nu prea încurajează afilierea sindicală în acest domeniu”.

Sindicate mai importante, înființate în urmă cu mulți ani, și afiliate FSAB, au doar BRD, BCR, Raiffeisen și UniCredit. „Angajații din bănci au, totuși, și ei nevoie de protecție. În fuziuni și achiziții ajung, din păcate, să plătească ei prețul nedorit al reducerii costurilor și eliminării suprapunerilor”, spune Paraschiv, menționând că un contract colectiv de muncă semnat într-o bancă va trebui să fie respectat, pentru angajații acesteia, și de o altă instituție care ar urma să o achiziționeze, cât timp e valabil. Preluarea Alpha Bank de către UniCredit, anunțată în luna octombrie a anului trecut, va implica, în mod normal, și eliminarea redundanțelor dintre cele două instituții, în cadrul fuziunii.

Angajații obligați să plece din posturi pentru care există suprapuneri sau din unități bancare desființate primesc, de regulă, pachete compensatorii cu mai multe salarii, în funcție de vechime. Pachete de acest fel oferă, și UniCredit, și o va face inclusiv pentru proprii angajați care ar urma să părăsească banca, însă angajații Alpha Bank doresc să se protejeze în avans, cu un contract colectiv încheiat pe doi ani, pentru a putea primi 12 salarii compensatorii nu doar 6. Spre deosebire de Alpha Bank, UniCredit este membră și în Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), alături de BCR, BRD, ING Bank și Raiffeisen Bank, care negociază în fiecare an cu Federația Sindicatelor din Bănci și Asigurări un contract colectiv de muncă pe ramură. Acesta are, însă, prevederi minimale pentru băncile semnatare, care pot decide individual condiții mai bune pentru proprii angajați.

Liderul FSAB, Paraschiv Constantin, spune că legislația ar da posibilitatea ca acest contract colectiv să se aplice și la nivel sectorial, tuturor băncilor din sistem, deoarece se îndeplinește condiția de reprezentativitate. „Avem negocieri pentru aplicare la nivel sectorial. Nu suntem mulțumiți de dialog”, spune Paraschiv.

În momentul de față sindicatele și patronatele CPBR, care includ UniCredit, poartă negocieri pentru reînnoirea contractului colectiv, cu așteptări de finalizare până la finele lunii aprilie. În paralel, însă, sindicatul din Alpha Bank și-a negociat separat primul contract colectiv în banca proprie, cu conducerea instituției, chiar dacă aceasta va fi preluată de UniCredit cândva în cursul anului.

Liderul FSAB, Paraschiv Constantin, este nemulțumit de felul în care s-au făcut disponibilizările în sistemul bancar în ultimii ani, fără consultarea sindicatelor, chiar dacă le înțelege necesitatea în multe cazuri, în condițiile reorganizării activității bancare, care devine tot mai digitalizată: „Conducerile băncilor nu ne informează niciodată ce urmează. Cheamă separat angajații și le oferă salarii compensatorii dacă acceptă să își dea de bunăvoie demisia. Iar reducerile de personal au fost masive. De la 80.000 de salariați câți erau în bănci în 2019-2020, au mai rămas circa 60.000”.

Alpha Bank a fost relativ ocolită de reducerile masive de personal în ultimii ani. Dacă în 2019 avea 2.027 angajați, numărul acestora nu a scăzut decât cu câteva zeci în următorii doi ani de pandemie, pentru a crește apoi la 2.062 în anul 2022 și apoi din nou până la 2.071 la finele anului trecut. Jumătate dintre aceștia au o vechime de peste 5 ani în bancă. Cel mai bine reprezentat sector de vârstă este 26-40 de ani, cu aproape 900 persoane, însă tot atâția intră în sectoarele mai vârstnice, cu peste 600 angajați între 41 și 50 de ani și circa 300 ce depășesc 51 de ani. La Unicredit, numărul de angajați din România ajunsese la finele anului trecut la 3,296, în scădere de la 3.371 în anul anterior, potrivit Profit.ro.

You Might Also Like

Exim Banca Românească rupe tăcerea: „Nicio ilegalitate, nicio finanțare de la stat. Schimbarea sediul – management strategic”

Bulgaria adoptă euro în 2026. Care sunt avantajele și dezavantajele? Descoperă povestea vecinilor care începe cu prăbușirea economică din 1997 — anul în care leva s-a legat pentru totdeauna de moneda europeană

Executarea silită nu e un drum fără întoarcere. Cum pot consumatorii evita instanța și negocia cu banca prin CSALB

Raport BNR. România, codașă la implementarea PNRR – riscă să piardă 19 miliarde de euro. BNR avertizează: „Întârzierile afectează direct bugetul”

Analiza UniCredit. Pachetul de măsuri fiscale duce inflația spre 8%, iar România va rata ținta de deficit asumată pentru 2025. Cât ne-a costat amânarea reformelor și cum 2026 poate salva traiectoria fiscală

TAGGED: Unicredit, conflict colectiv de munca, salarii, disponibilizari, negociere, FSAB, Paraschiv Constantin, angajati Alpha Bank, sindicat, Alpha Bank, Vocea Noastra, banca, sindicate
Gabriela Dinu 28/03/2024
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Deși majoritare, femeile din România sunt pe ultimul loc când vorbim de plăți digitale, conturi, carduri, economisire, credite. Ce decalaje avem de recuperat când vorbim de incluziune financiară
Next Article BCR face parte din sindicatul de bănci care a susținut finanțarea de 435 milioane de euro pentru Ford Otosan România, având o participație de 84 milioane euro

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
- Publicitate -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Exim Banca Românească rupe tăcerea: „Nicio ilegalitate, nicio finanțare de la stat. Schimbarea sediul – management strategic”

2 zile ago

Bulgaria adoptă euro în 2026. Care sunt avantajele și dezavantajele? Descoperă povestea vecinilor care începe cu prăbușirea economică din 1997 — anul în care leva s-a legat pentru totdeauna de moneda europeană

2 zile ago

Executarea silită nu e un drum fără întoarcere. Cum pot consumatorii evita instanța și negocia cu banca prin CSALB

2 zile ago

Raport BNR. România, codașă la implementarea PNRR – riscă să piardă 19 miliarde de euro. BNR avertizează: „Întârzierile afectează direct bugetul”

3 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?