Astăzi, Banca Centrală Europeană a anunțat ultima reducere a dobânzii pentru 2024, reflectând eforturile de a sprijini încetinirea economiei zonei din zona euro și de a gestiona inflația. Însă, pe măsură ce băncile centrale își ajustează politicile, companiile se confruntă cu o volatilitate sporită a pieței.
BCE a tăiat ratele dobânzii cu 25 pb și sugerează că urmează și alte reduceri. Nivelul ratei de depozit este acum la 3%.
Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să reducă cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. Mai exact, decizia de a diminua rata dobânzii la facilitatea de depozit, respectiv rata dobânzii prin intermediul căreia Consiliul guvernatorilor influențează orientarea politicii monetare, se bazează pe evaluarea sa actualizată privind perspectivele inflației, pe dinamica inflației de bază și pe robustețea transmisiei politicii monetare.
Potrivit BCE, procesul dezinflaționist avansează în mod corespunzător. Experții Eurosistemului estimează o inflație totală medie de 2,4% în 2024, de 2,1% în 2025, de 1,9% în 2026 și de 2,1% în 2027, an în care sistemul extins al UE de comercializare a certificatelor de emisii devine operațional. Conform proiecțiilor acestora, rata medie a inflației exclusiv produse energetice și alimente va fi de 2,9% în 2024, de 2,3% în 2025 și de 1,9% atât în 2026, cât și în 2027.
Majoritatea măsurilor inflației de bază sugerează plasarea de o manieră susținută a inflației în jurul țintei Consiliului guvernatorilor de 2% pe termen mediu. Inflația internă a înregistrat o ușoară scădere, dar se menține ridicată, mai ales pe seama faptului că salariile și prețurile din anumite sectoare încă se ajustează, cu un decalaj substanțial, la saltul anterior al inflației.
Condițiile de finanțare consemnează o relaxare, dat fiind că reducerile recente ale ratelor dobânzilor de către Consiliul guvernatorilor diminuează progresiv costul împrumuturilor noi acordate firmelor și populației. Acestea continuă să fie însă stricte, întrucât politica monetară rămâne restrictivă, iar majorările anterioare ale ratelor dobânzilor încă se transmit la nivelul stocului existent de credite.
Experții anticipează actualmente o redresare economică mai lentă, comparativ cu proiecțiile din luna septembrie. Deși creșterea economică s-a intensificat în trimestrul III 2024, indicatorii din sondaje sugerează o încetinire a acesteia în trimestrul curent.
Economiștii susțin că prognoza pentru anul 2025 arată foarte optimist
Experții estimează o creștere economică de 0,7% în 2024, de 1,1% în 2025, de 1,4% în 2026 și de 1,3% în 2027. Redresarea proiectată se sprijină, în principal, pe majorarea veniturilor reale, care ar trebui să permită populației să își sporească consumul, și pe accelerarea investițiilor firmelor. În timp, disiparea progresivă a efectelor politicii monetare restrictive ar trebui să susțină creșterea cererii interne.
Consiliul guvernatorilor este hotărât să asigure stabilizarea de o manieră susținută a inflației la nivelul țintei sale de 2% pe termen mediu. Acesta va urma o abordare bazată pe date și de la o ședință la alta pentru a determina orientarea adecvată a politicii monetare. Mai exact, deciziile sale privind ratele dobânzilor se vor baza pe evaluarea privind perspectivele inflației în funcție de noile date economice și financiare, pe dinamica inflației de bază și pe robustețea transmisiei politicii monetare. Consiliul guvernatorilor nu își asumă vreun angajament prealabil cu privire la o anumită traiectorie a ratelor dobânzilor.
Ratele dobânzilor reprezentative ale BCE
Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să reducă cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecință, rata dobânzii la facilitatea de depozit, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală vor fi diminuate la 3,00%, 3,15% și, respectiv, 3,40% începând cu data de 18 decembrie 2024.