Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Gabriela Hârțescu, Institutul Bancar Român: ”Gradul de pregătire al angajaților din banking este pe un trend ascendent. Băncile sunt tot mai selective în alegerea furnizorilor de training și a trainerilor”
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Interviuri > Gabriela Hârțescu, Institutul Bancar Român: ”Gradul de pregătire al angajaților din banking este pe un trend ascendent. Băncile sunt tot mai selective în alegerea furnizorilor de training și a trainerilor”
InterviuriOpinii si Interviuri

Gabriela Hârțescu, Institutul Bancar Român: ”Gradul de pregătire al angajaților din banking este pe un trend ascendent. Băncile sunt tot mai selective în alegerea furnizorilor de training și a trainerilor”

bankingnews.ro
Last updated: 06/11/2018 15:24
bankingnews.ro 8 ani ago
Share
SHARE

Institutul Bancar Român reprezintă platforma de educație a sistemului bancar. Înființat în 1991 de Banca Națională a României (BNR) și de Asociația Română a Băncilor (ARB), acesta are, an de an, peste 3.000 de cursanți, potrivit Gabrielei Hârțescu, Director General al Institutului.

În principal, cursanții sunt tineri cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani, aflați în diverse stadii ale carierei. Într-un mediu în care nevoia de training specializat a băncilor este tot mai mare, acestea devenind totodată tot mai selective în alegerea furnizorilor de training, IBR rămâne lider pe acest segment și face față noilor cerințe și evoluții actualizând în timp real portofoliul de programe. Circa 30-40% din teme/cursuri sunt înlocuite de altele noi, de la un an la altul.

Gabriela Hârțescu vorbește, în interviul publicat în Numărul 2 al Revistei BankingNews, despre noile tendințe în training-ul financiar-bancar, despre cât de pregătiți sunt noii angajați pentru o carieră în banking și despre abilitățile pe care le pot dobândi participanții la cursurile organizate de IBR.

– Care sunt posturile pentru care băncile își trimit cu precadere angajații la cursuri de pregătire la IBR?

– IBR, în calitate de membru și instituție acreditată de asociații profesionale internaționale, a preluat standardele internaționale de pregătire pentru domeniul financiar-bancar în programele oferite profesioniștilor din industria serviciilor financiare. În selectarea acreditărilor internaționale pentru care am aplicat am ținut cont de cerințele de training identificate în piață. În prezent, nevoile de specializare ale băncilor vizează segmente de activitate precum: managementul riscurilor, creditare și analiză financiară avansată, trezorerie, anti-fraudă, conformitate, guvernanță corporativă, audit, contabilitate& IFRS, fiscalitate, IT&C și securitate informatică, business & competitive intelligence etc.

– Față de perioada pre-criză, în prezent se poate spune că băncile sunt mai dispuse să își pregătească salariații prin aceste cursuri?

– Evoluțiile din ultimul timp și cerințele de reglementare a activității au condus la o ultra-specializare în domeniul financiar-bancar. La IBR am considerat acest trend o oportunitate și am dezvoltat programe de training unicat pe piața de formare și pregătire din România. Băncile au devenit tot mai exigente în alegerea furnizorilor de training. Practic, globalizarea a condus la necesitatea de a face față cu brio la concurența internațională.

– Cum vi se pare că a evoluat gradul de pregătire al angajaților din mediul bancar?

– Suntem pe un trend ascendent, băncile preocupându-se din ce în ce mai mult de pregătirea personalului, inclusiv a celui din front–office, pe fondul directivelor europene cu transpunere în legislația națională (de ex: Directiva 2014/17/UE privind contractele de credite oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, Directiva 2014/65/UE privind piețele instrumentelor financiare etc), care solicită competențe profesionale evaluate și certificate și pregătire profesională continuă.

– Cum arată un profil al cursantului IBR în 2017?

– Absolvent de studii superioare, media de vârstă fiind în intervalul 30 – 40 de ani. În funcție de tipul cursului, participanții la programele noastre provin din toate nivelurile de carieră, de la execuție până la top management. Similar sistemului bancar, doamnele și domnișoarele sunt cele mai reprezentate în calitate de cursanți la IBR.

– Câte cursuri de pregătire derulează IBR în 2017 și câți angajați bancari pot urma aceste cursuri?

– În acest moment, în oferta de cursuri a IBR sunt 128 de tematici, la care se adaugă cursurile tailor made și evenimentele specializate. Putem acomoda orice niveluri ale cererilor de training, bazându-ne pe cei peste 100 de experți/lectori asociați din țară și din străinătate și pe posibilitatea de dezvoltare a cursurilor în format blended learning (la clasă și la distanță/live-online). Anual, circa 3.000 de persoane participă la cursurile IBR, dar acesta este numai un nivel orientativ, capacitatea noastră putându-se ajusta la solicitări suplimentare. Și anul acesta rămân de mare interes cursurile care abordează: managementul riscurilor (pe tipuri de riscuri asociate industriei bancare), AML, conformitate, creditare (agregată pe liniile specifice de business bancar), analiză financiară, raportări/contabilitate/fiscalitate, securitate cibernetică etc. În prezent, ne poziționăm ca lider în furnizarea programelor de pregătire în domeniul financiar-bancar și acoperim cu succes și arii de interes pentru alte entități financiare, companii, IMM-uri, autorități publice etc. În ultimii ani, IBR a devenit un furnizor de training cu valențe europene prin parteneriatele cu institute financiar-bancare de prestigiu din Europa. De asemenea, furnizăm programe pentru băncile din Republica Moldova. Oferta noastră de training se caracterizează prin ultra-specializare, unicitate (programe care nu se regăsesc în portofoliul altor furnizori) și actualitate (anual circa 30-40% sunt înlocuite cu altele noi, iar cele care rămân sunt actualizate). De asemenea, de anul trecut am introdus în oferta noastră și cursuri de leadership & coaching, iar în ultimii ani am lansat și o serie de proiecte educaționale, conferințe, colocvii și mese rotunde care au devenit un brand propriu: Summer Banking Academy, The New Era in Banking – The Digital Revolution, Banking Compliance Summit, Cyberthreats&Cybersecurity Day, Forumul de Fiscalitate pentru industria serviciilor financiare etc. Participarea la aceste proiecte educaționale specializate este gratuită pentru personalul bancar.

– Ce abilități caută IBR să dezvolte în rândul cursanților?

– Personalul bancar trebuie să aibă cunoștințe solide în domeniul financiar-bancar și să cunoască reglementările care guvernează industria bancară. Însă și noțiunile extinse de economie sunt importante pentru o activitate bancară de succes. Gândirea analitică și spiritul antreprenorial sunt alte calități necesare în bancă. Gândirea analitică este un instrument principal în gestionarea riscurilor, iar spiritual antreprenorial te ajută să-ți cunoști și să-ți înțelegi clienții, să anticipezi eventuale probleme, să sesizezi semnalele de alertă și să identifici soluții. Rezistența la stres într-un mediu în continuă evoluție, cu obiective din ce în ce mai exigente și termene limită extrem de scurte, coroborate cu schimbări legislative în avalanșă, solicită robustețe psihică și fizică și un potențial de adaptare ridicat, atât pentru proiectele profesionale individuale, cât și pentru cele în echipă, colaborative. Progresele tehnologice din ultimii ani au revoluționat atât industria bancară, cât și industriile din care provin clienții băncilor, aducând beneficii și flexibilitate ambelor părți, dar solicitând dezvoltarea competențelor digitale.

You Might Also Like

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

Garanti BBVA continuă integrarea digitalului: servicii la îndemână, sigure și adaptate stilului de viață modern. Șerban Negrescu: ”În următorii doi ani, bankingul va deveni mai puțin vizibil ca activitate distinctă și mult mai incluziv”

Sunt românii cu credite mai pregătiți pentru o eventuală criză financiară decât în trecut? Ce spun Anca Bidian (Kiwi Finance) și Dragoș Nichifor (Bayer Credit) în podcastul CSALB. Principala recomandare: ”Consumatorii ar trebui să își facă o autoevaluare a vulnerabilității financiare în cazul în care ne-am confrunta cu o criză financiară și imobiliară”

Cum folosești cardurile și plățile ca să ieși în câștig? Sfatul specialiștilor Dorian Petrovici (Banca Transilvania) și Ioana Pârvu (BRD). ”Cardul nu este doar o bucată de plastic, ci și aplicația de internet banking. Noi spunem că aplicația este telecomanda cardului”

Cihan Ozturk, Garanti BBVA: ”Atunci când investești în oameni, investești în viitor”

TAGGED: angajari banci, IBR, Institutul Bancar Roman, Gabriela Hartescu, angajat, anunt angajare banca
bankingnews.ro 18/07/2017
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By bankingnews.ro
Follow:
Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.
Previous Article STUDIU: Aproape 66% dintre antreprenorii români nu sunt de acord cu introducerea impozitului pe cifra de afaceri din 2018
Next Article Morgan Stanley: Băncile italiene ar putea avea nevoie de zece ani pentru a rezolva problema creditelor neperformante

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

4 zile ago

Garanti BBVA continuă integrarea digitalului: servicii la îndemână, sigure și adaptate stilului de viață modern. Șerban Negrescu: ”În următorii doi ani, bankingul va deveni mai puțin vizibil ca activitate distinctă și mult mai incluziv”

2 săptămâni ago

Sunt românii cu credite mai pregătiți pentru o eventuală criză financiară decât în trecut? Ce spun Anca Bidian (Kiwi Finance) și Dragoș Nichifor (Bayer Credit) în podcastul CSALB. Principala recomandare: ”Consumatorii ar trebui să își facă o autoevaluare a vulnerabilității financiare în cazul în care ne-am confrunta cu o criză financiară și imobiliară”

2 săptămâni ago

Cum folosești cardurile și plățile ca să ieși în câștig? Sfatul specialiștilor Dorian Petrovici (Banca Transilvania) și Ioana Pârvu (BRD). ”Cardul nu este doar o bucată de plastic, ci și aplicația de internet banking. Noi spunem că aplicația este telecomanda cardului”

3 săptămâni ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?