Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Brexit intră pe ultima sută de metri … poate
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Analize > Brexit intră pe ultima sută de metri … poate
Analize

Brexit intră pe ultima sută de metri … poate

Gabriela Dinu
Last updated: 28/03/2019 9:49
Gabriela Dinu 6 ani ago
Share
SHARE

UE a acordat greu încercatului prim ministru al Marii Britanii, Theresa May, o prelungire de două săptămâni a Articolului 50, până pe 12 aprilie, pentru a încerca încă o dată să obțină aprobarea pentru acordul său respins deja de două ori.

Acest al treilea vot este efectiv un vot pentru un acord neschimbat, în timp ce al doilea vot a adăugat cel puțin câteva asigurări UE cu privire la acord față de cum a fost prezentat la primul vot, afirmă într-o analiză John J Hardy, director strategie FX Saxo Bank.

„Chiar și cu prelungirea de două săptămâni, lui May i se termină timpul repede și intrăm pe ultima sută de metri a Brexit-ului cu trei rezultate potențiale pe o cronologie destul de cunoscută ce permite pieței să își asume efectiv o poziție prin intermediul opțiunilor, știind că cel puțin, la final, vom avea un rezultat.

Vom trece pe scurt prin câteva scenarii și prin modul în care acestea se vor putea desfășura în piață ca exercițiu de gândire și mai ales pentru a sublinia faptul că rezultatele extreme sunt un risc, chiar dacă nu cea mai mare probabilitate de risc în acest caz.

Acordul lui May trece de vot = începe destinderea tranzacționării lirei sterline?

Pentru ca acordul lui May să treacă de a treia sesiune de vot săptămâna viitoare (cadrul temporar presupus pentru un vot), cel mai probabil va fi necesară o susținere – până acum absentă – din partea unor rebeli din opoziție. În orice caz, un vot pozitiv va determina o întârziere și mai mare a declanșării Articolului 50 până în 22 mai, în ajunul alegerilor parlamentare din UE, pentru a permite celor două părți să perfecteze detaliile. Dar presupunem că acea prelungire este doar o formalitate pentru a permite o tranziție lină, iar piețele vor implementa imediat dacă al treilea vot va aproba acordul lui May. Presupunem că un vot pozitiv va deschide calea către cel mai pozitiv rezultat pentru lira sterlină, dintr-o perspectivă pripită, îndepărtând măcar nesiguranța pe termen scurt, iar riscul expunerii delta a opțiunilor lirei sterline la evoluția negativă dispare pe măsură ce volatilitățile implicite scad.

Mai departe, din nefericire, noile negocieri vor aborda natura și termenii unui eventual acord comercial, iar chestiunea limitării irlandeze va rămâne. De asemenea, impulsul de creditare pentru Marea Britanie arată foarte negativ, iar creșterea țării ar putea dezamăgi chiar și în cazul unui Brexit lin și ușor – deci evoluția pozitivă a lirei sterline se poate dovedi limitată chiar dacă va avea parte de o reevaluare a prețului pozitivă consistentă și destul de mare.

Motivul principal pentru a presupune că acordul lui May ar putea reuși în sfârșit este teama din rândul conservatorilor pro-Brexit și poate chiar și a câtorva laburiști pro-Brexit că o respingere a acordului lui May ar pune în mișcare un risc foarte mare ca Brexit-ul să fie în cele din urmă anulat printr-un al doilea referendum (mai multe despre asta mai jos). De altfel, chiar dacă cei care votează în favoarea acordului o fac din obligație, dacă forțele pro-Brexit simt că sunt tratate prost în termenii acordului lui May pe măsură ce realitatea Brexit-ului se face simțită, aceștia pot favoriza un Brexit mai temeinic pe parcurs.

Cazul de bază pentru lira sterlină dacă acordul lui May se impune: GBPUSD la 1.3600+ foarte rapid și posibil chiar la 1.4000 pentru ordinele scurte. EURGBP la 0.8300 foarte rapid și se îndreaptă către 0.81-0.80 mai departe.

Tranzacționare în cazul reușitei acordului lui May: call-uri GBP lungi pe durată scurtă – de exemplu un call de 1.3599 GBPUSD pe o lună (expiră pe 23 aprilie, evaluat la 75 pips cu tranzacționare spot 1.3150 pe 22 martie).

Acordul lui May nu trece și atunci ce se întâmplă?

În eventualitatea destul de posibilă ca votul primului ministru May să fie respins, situația devine foarte dificilă. Unii cred că May ar prefera să livreze un Brexit fără acord decât să nu existe niciun Brexit, deloc, iar situația este agravată și mai mult de faptul că UE s-a săturat de intransigența Marii Britanii. Eu încă văd această variantă imprevizibilă ca având șanse mici, dacă încă e posibil. Pentru a evita un risc de Brexit fără acord, o puternică majoritate a forțelor din parlament care sunt împotriva lipsei acordului ar putea lua inițiativa, ceea ce ar duce la faptul că May ar putea pierde cu totul controlul asupra situației din moment ce o respingere al acordului ei înseamnă, de facto, o respingere a capacității ei de a conduce. Nu este prea clar ce s-ar putea întâmpla, dar vom lua în considerare două scenarii – un Brexit fără acord cu sau fără posibilitate de înrăutățire și o amânare îndelungată.

Brexit fără acord – scenariu șoc

Dacă rezultă un Brexit fără acord, situația pentru lira sterlină ar putea devenit foarte imprevizibilă, iar acțiunile pentru ordinul de 10% pentru ordinele scurte sunt de temut în ceea ce privește lira sterlină – dificultatea în plus aici este că amenințarea negocierilor care continuă până în ultimele ore ar putea duce la apariția și apoi la dispariția unui scenariu de Brexit fără acord în urma unei ședințe de urgență etc.. Cu toate acestea, vom lua în considerare un scenariu direct de Brexit fără acord și ce ar putea însemna acesta.

Cazul de bază pentru Brexit fără acord: în această situație, cu teama unei posibilități de înrăutățire (chiar dacă capetele limpezi vor împiedica realizarea unor temeri legate de lucruri precum lipsa hranei sau a medicamentelor) va duce la o deplasare de 10% sau mai mare a GBP. Preferăm marje put decât opțiuni put directe pur și simplu datorită prețului foarte mare al asigurării de evoluție negativă, dar dacă o expunere subiacentă dintr-un portofoliu este în pericol, atunci put simplu poate fi ordinul zilei. Avertisment: asigurarea este scumpă. Exemple: un put de 1.2700 pe o lună (cu expirare pe 23 aprilie, GBPUSD tranzacționându-se la 1.3150 pe 22 martie, costă 77 pips). O marjă put de 1.2800-1.2500 costă în jur de 70 pips – deci câștig >300% pe suma riscată pe strategie dacă GBPUSD se tranzacționează aproape de 1.2500 la expirare. Prețul de rentabilitate este 1.2730 pentru situația din urmă și 1.2623 pentru prima.

Grafic: volatilitatea pe o lună a GBPUSD și denaturarea pe o lună a opțiunilor 10-delta GBPUSD

Natura de ultim moment a acestei incertitudini recente a Brexit-ului înaintea termenului limită inițial – iar acum scurta prelungire – a agravat din nou volatilitatea implicită din opțiuni pe măsură ce piața vede acum situația ca fiind tensionată și mult mai periculoasă – a se observa că denaturarea opțiunii 10-delta GBPUSD este mult mai negativă – cu puts cu delta mai puțini și o volatilitate implicită cu 5% mai mare.

Volatilitatea pe o lună a crescut la loc la peste 12% – în principiu pur și simplu pentru că Brexit a intrat în intervalul temporar de o lună (volatilitățile pe trei luni au crescut doar puțin). Cu alte cuvinte, brusc piața respectă mai mult riscul unei evoluții consistente cu un Brexit fără acord căci asigurarea pentru evoluția negativă extremă este scumpă, dar volatilitatea implicită generală abia a crescut.

O amânare îndelungată a Brexit-ului

Acesta este, cu siguranță, cel mai puțin satisfăcător rezultat pentru traderii care caută o puternică evoluție direcțională a lirei sterline în săptămânile ce vin. Dacă acordul lui May este respins, cele două părți pot conveni asupra unei amânări de 9 luni sau mai mult la care s-ar supune UE pentru a evita întreruperi economice pe termen scurt chiar înaintea alegerilor parlamentare europene.

Pentru ca UE să fie de acord, „noua cale înainte” a Marii Britanii ar trebui să includă participarea la alegerile parlamentare UE și apoi, poate, promisiunea de a organiza alegeri naționale și poate chiar conceperea unui nou referendum sau a unei perechi de referendumuri (unul pentru Brexit în sine și al doilea pentru ce tip de Brexit) cu opțiuni mai clare. În orice caz, nu este indicat un rezultat satisfăcător și, în schimb, se întrevede o prăbușire parțială pe termen scurt a volatilității lirei sterline pe măsură ce abia extindem orizontul incertitudinii până aproape de finalul acestui an sau mai mult.

Cazul de bază pentru o amânare îndelungată a Brexit-ului: nu avem cu adevărat un caz de bază aici în cazul opțiunilor deoarece scurtarea directă a volatilității pare prea costisitoare față de termenii de risc. Cu toate acestea, lira sterlină ar putea încerca să se redreseze puțin înainte de a suferi o scădere în acest scenariu. Probabil am încerca să vindem GBPJPY deoarece orice atu inițial pozitiv pentru lira sterlină s-ar putea diminua rapid și preferăm JPY în eventualitatea în care apetitul global pentru risc se reportează”.

Analiza apartine directorului de strategie al FX Saxo Bank John J Hardy.

You Might Also Like

De Ziua Internațională a Muncii, sărbătorim munca bine făcută: Banca Transilvania, BCR și BRD sunt cele mai valoroase branduri bancare din România. Cum rămân băncile relevante în 2025? 4 decizii care fac diferența

De ce plătim comisioane pentru popriri? Ghid esențial pentru consumatori despre taxele pe care le percep băncile unui client care are contul blocat

START în Programul Noua Casă 2025. Ce bănci fac parte din program. GHID complet pentru acest an

Ce comisioane de retragere numerar plătești când scoți bani de la bancomat: analiza băncilor din România. Cum eviți comisioanele – sfaturi și comparații

Topul băncilor după active din 2024 aduce schimbări majore în bankingul românesc: UniCredit Bank a făcut un salt de patru poziții și a ajuns pe locul al treilea, CEC Bank a coborât de pe podium, BRD a ajuns pe 5, iar ING Bank a căzut pe 7. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank și-au consolidat pozițiile din clasamentul pe 2023

Gabriela Dinu 25/03/2019
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Global Money Week are loc în perioada 25 – 31 martie. ASF organizează o serie de acţiuni dedicate promovării educaţiei financiare
Next Article BCR anunță primele 10 start-up-uri din tehnologie care vor face parte din Acceleratorul BCR-InnovX

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

De Ziua Internațională a Muncii, sărbătorim munca bine făcută: Banca Transilvania, BCR și BRD sunt cele mai valoroase branduri bancare din România. Cum rămân băncile relevante în 2025? 4 decizii care fac diferența

3 săptămâni ago

De ce plătim comisioane pentru popriri? Ghid esențial pentru consumatori despre taxele pe care le percep băncile unui client care are contul blocat

3 săptămâni ago

START în Programul Noua Casă 2025. Ce bănci fac parte din program. GHID complet pentru acest an

4 săptămâni ago

Ce comisioane de retragere numerar plătești când scoți bani de la bancomat: analiza băncilor din România. Cum eviți comisioanele – sfaturi și comparații

o lună ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?