Pe piața monetară ratele de dobândă au consemnat creșteri generalizate. Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat miercuri la 2,55%, în creştere faţă de 2,48% cât a fost cotat marţi. De altfel, ROBOR la trei luni și ROBOR la șase luni s-au majorat cu ritmuri săptămânale de opt puncte bază (la 2,55%), respectiv șapte puncte bază (la 2,67%)
Tot astăzi, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a majorat la 2,67%, de la 2,58% marţi, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 2,79%, de la 2,69% marţi.
Reamintim că la ultima ședință de politică monetară din 2021, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a revizuit scenariul macroeconomic majorând prognoza pentru prețurile de consum și diminuând previziunea pentru deviația PIB-ului. BNR a continuat ciclul monetar post-pandemie, crescând rata de dobândă de referință cu 25 puncte bază la 1,75% și lărgind coridorul format din ratele de dobândă la facilitățile permanente în jurul ratei de dobândă de referință (de la 0,50 puncte procentuale la 0,75 puncte procentuale).
Totodată, BNR a semnalat continuarea ciclului monetar pe viitor, pentru contracararea presiunilor inflaționiste și ancorarea așteptărilor privind inflația pe termen mediu în convergență cu nivelul țintă.