In 2016, sectorul rezidențial „a crescut în toată țara și pe toate fronturile, într-un ritm mai accelerat decât în 2015”. Tendința ascendentă a fost resimțită atât din punctul de vedere al livrărilor de locuințe noi – care s-au situat cu cel puțin 10% peste nivelul consemnat în 2015 –, cât și din perspectiva volumului de tranzacții. Programul Prima Casă a avut iarăși rolul de motor principal de creștere, pe fondul unei atmosfere generale de optimism, ce s-a amplificat spre finalul anului.
„Chiar dacă legea dării în plată a creat un val de îngrijorare înainte de lansare, piața a găsit rapid soluții de finanțare prin adaptarea de către bănci a produselor pentru finanțări – totul pe fondul unei cereri în creștere”, afirmă Răzvan Cuc, președintele rețelei Re/Max România, citat de Imobiliare.ro
Totodată, punctează acesta, programul Prima Casă a avut o perioadă scurtă de sincopă, dar asta nu a afectat, per ansamblu, tendința de creștere a pieței.
În acest context, reprezentantul Re/Max este de părere că, în condiții de stabilitate economică la nivel european, rezidențialul autohton va continua să crească în 2017, într-un ritm cel puțin egal cu cel consemnat anul trecut.
„România este în continuare o piață (foarte) ieftină în UE în ceea ce privește segmentul rezidențial – și nu numai. Anticipând continuarea creșterii economice susținute înspre obiectivele asumate, apoi ținând seama că toată piața imobiliară europeană e într-o zonă de stabilitate și creștere, piața imobiliară din România are toate premisele de creștere”, subliniază Cuc.
Potrivit președintelui Re/Max, soluțiile de finanțare din piață sunt în momentul de față cele mai favorabile din istoria post-decembristă – fapt pentru care, „pe fondul deficitului de spațiu locativ, românul va continua să aibă ca prioritate achiziția unei locuințe”. Pe fondul acestei cereri solide, este de așteptat ca noile ansambluri de locuințe să aibă livrări cu cel puțin 10% mai mari decât în 2016. „Optimismul din piață și economia au capacitatea de a absorbi această creștere, susținând totodată și ritmul de creștere a prețurilor în același trend ca cel din 2016. Este posibil și chiar de așteptat să vedem o curbă de creștere mai accentuată pe zona apartamentelor noi, ca urmare a garanțiilor diferențiate acordate acum prin Prima Casă – locuințe noi vs vechi”, a mai punctat Răzvan Cuc, citat de Imobiliare.ro.